Ειδήσεις Υγείας

Κύστη κόκκυγα: Πως περνάνε οι πόνοι

Κύστη κόκκυγα: Πως περνάνε οι πόνοι

Η κύστη κόκκυγα ταλαιπωρεί εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα μας κάθε χρόνο, άνδρες  και γυναίκες ηλικίας συνήθως 15-30 ετών.

Μεταξύ των λόγων δημιουργίας της είναι η έντονη τριχοφυΐα και το επιπλέον βάρος, η καθιστική εργασία εξαιτίας της πίεσης και των συνεχών τριβών που προκαλεί στην περιοχή, αλλά και οι επαναλαμβανόμενοι τοπικοί τραυματισμοί. Αυξημένες πιθανότητες έχουν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Η πάθηση είναι γνωστή εδώ και 2 περίπου αιώνες, όμως στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ονομάστηκε «νόσος των jeep» επειδή πολλοί στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να κάθονται για πολλές ώρες σε φορτηγά που οδηγούσαν σε κακοτράχαλους δρόμους, με αποτέλεσμα η περιοχή να υφίσταται πίεση, υπεριδρωσία και πολλούς τραυματισμούς.

Τι είναι

Όπως εξηγεί ο γενικός χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης η «Κύστη κόκκυγος ή τριχοφυλετικό συρίγγιο είναι στην οξεία μορφή ένα απόστημα και στη χρόνια μορφή μια κύστη με ένα ή περισσότερα συρίγγια, πάνω ή κοντά στη μεσογλουτιαία γραμμή ή κοντά σε αυτή που περιέχει συνήθως τρίχες και ταλαιπωρημένο δέρμα με ενδείξεις φλεγμονής». Για τη διάγνωση της πάθησης, η οποία προκαλεί πρήξιμο, πόνο και εκροή υγρού από δερματικό στόμιο, δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Οι θεραπείες μέχρι σήμερα ήταν χειρουργικές. Συγκεκριμένα η αποκατάσταση της κύστης κόκκυγα γίνεται με την λεγόμενη ανοιχτή μέθοδος που δημιουργεί μια με μεγάλη τραυματική κοιλότητα και απαιτεί αλλαγές του τραύματος συνήθως πάνω από 1 μήνα, την κλειστή και την ημικλειστή μέθοδος οι οποίες έχουν μεγάλα ποσοστά υποτροπής και πόνο.

Παρότι δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς, τον ταλαιπωρεί αφάνταστα, λόγω της ανάγκης για αλλαγές του τραύματος για μεγάλο διάστημα μετά το χειρουργείο που πολλές φορές ξεπερνά τον ένα μήνα, λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής, του πόνου και των περιορισμών στην πλήρη δραστηριότητα του ασθενούς που έχει σαν συνέπεια και πολλές χαμένες σχολικές ή εργατικές ώρες.

Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας έχει δώσει νέες δυνατότητες για ανώδυνη και ταχύτερη αποκατάσταση της πάθησης. Πρόκειται για ένα λέιζερ νέας γενιάς, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα λέιζερ παλαιότερης μορφής, μέσω των οποίων οι χειρουργοί έκοβαν τους ιστούς.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη επέμβαση νοιώθουν απλά ένα βάρος για 1-2 ημέρες  στην περιοχή, δεν λαμβάνουν κανένα παυσίπονο και συχνά μαρτυρούν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος αναβολής και αναποφασιστικότητας υποβολής στην επέμβαση, η οποία αναβολή παρατείνει τον πόνο και περιορίζει από αρκετές δραστηριότητες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button