Ειδήσεις Υγείας

Κύφωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και πώς αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με τον Διεθνή Επιστημονικό Οργανισμό Σκολίωσης -Κύφωσης και Αποκατάστασης SOSORT, τα επίπεδα της κύφωσης στάσης στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3%.
Όμως υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η λεγόμενη κύφωση Scheuermann, όπου μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά της σπονδυλικής στήλης, πιθανόν γονιδιακής αιτιολογίας, δημιουργούν μία σφηνοειδή παραμόρφωση των σπονδύλων. Η κύφωση σε αυτήν την περίπτωση είναι συχνά δύσκαμπτη και εντοπίζεται στη θωρακική ή στην θωρακοοσφυϊκή περιοχή.

«Επιστημονικά η παρατηρούμενη αυτή «καμπούρα» ονομάζεται κύφωση, από την λέξη κύφος. Είναι η υπέρμετρη πρόσθια κύρτωση (φυσιολογική ως ένα βαθμό) της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης» εξηγεί ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr. manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Αυτή η υιοθετημένη, καθημερινή και διατηρούμενη σκυφτή στάση σώματος, ενισχύεται και από τον σημερινό καμπτικό τρόπο ζωής των παιδιών και των εφήβων (τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) και ονομάζεται κύφωση στάσης ή «χαλαρή» κύφωση.
Είναι πιο συχνή στα κορίτσια και πολλές φορές συνυπάρχει με το αίσθημα «ντροπής» για την ανάπτυξη του στήθους. Σπάνια προκαλεί πόνο».

Παράλληλα είναι πιο συχνή στα αγόρια και γίνεται εμφανής στην ηλικία των 12-15 ετών ενώ ο πόνος κατά τα αρχικά στάδια της νόσου είναι σχετικά σπάνιος, αλλά εμφανίζεται αργότερα και είναι ιδιαίτερα αισθητός μετά το παιχνίδι ή την άσκηση και ιδίως κατά το τέλος της ημέρας.

«Τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται σχολαστικά από τους γονείς τους, τους γυμναστές τους, τους οικογενειακούς γιατρούς, τους σχολιάτρους, τους φυσικοθεραπευτές, από παιδιάτρους καθώς και από ειδικούς αναπτυξιολόγους» τονίζει ο Dr. Γουδέβενος.

Χαρακτηριστικά κύφωσης είναι:

Πρόσθια προβολή του πηγουνιού, άρα και αύξηση του αυχενικού κυρτώματος προς τα μπρος.
Οι ώμοι βρίσκονται πιο μπροστά
Οι ωμοπλάτες είναι απομακρυσμένες από τη σπονδυλική στήλη.
Δημιουργείται λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα.
Η λεκάνη βρίσκεται σε πρόσθια κλίση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από:

• την βαρύτητα της κύφωσης
• την ένταση του πόνου
• την ηλικία

Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής σπονδυλικής στήλης του Πανεπιστημίου του Τέξας Αλέξανδρο Χατζηπαύλου, η κύφωση μπορεί να επιδεινωθεί και να μονιμοποιηθεί, εάν δεν υπάρξει θεραπευτική αγωγή έως την ηλικία των 22 ετών, οπότε η οστεοποίηση ολοκληρώνεται. Ο πόνος τότε ελαττώνεται, αλλά πολύ συχνά επανέρχεται σε προχωρημένη ηλικία και ιδιαίτερα στην οσφυϊκή χώρα (μέση), όπου παρατηρείται αντισταθμιστική λόρδωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια αθλήματα κάνουν καλό στην μυοσκελετική υγεία των παιδιών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button