Ειδήσεις Υγείας

Λέμφωμα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον πιο ύπουλο καρκίνο που κάνει θραύση στη χώρα μας

Το λέμφωμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: λέμφωμα Hodgkin και λέμφωμα μη-Hodgkin.

Ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα non Hodgkin’s, χαρακτηρίζονται ως:

Επιθετικά ενδιαμέσου/υψηλού βαθμού
Βραδείας εξέλιξης – χαμηλού βαθμού

Ποια είναι τα συμπτώματα του λεμφώματος

Τα συμπτώματα τυπικά περιλαμβάνουν  πρήξιμο των λεμφαδένων, συχνά στον λαιμό ή τις μασχάλες.  Οίδημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη βουβωνική χώρα και την κοιλιά, αν και μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν καμία ανιχνεύσιμη διόγκωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Οι διογκωμένοι αδένες μπορεί να πιέσουν κοντινά όργανα, οστά και άλλες δομές που προκαλούν πόνο, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί να είναι παρόμοιος με εκείνο των άλλων, λιγότερο σοβαρών αιτιών (όπως η απλή οσφυαλγία), κάνοντας και πάλι το λέμφωμα δύσκολο στη διάγνωση.

Πάντως αν το πρήξιμο στους αδένες δεν υποχωρεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό!

Εκτός από το πρήξιμο στους αδένες, άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα με λέμφωμα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πρήξιμο στα πόδια, ή στους αστραγάλους
Κράμπες και πρήξιμο της κοιλιάς

Νυχτερινές εφιδρώσεις και πυρετός
Απώλεια βάρους

Ρίγη
Ασυνήθιστη φαγούρα
Κόπωση

Απώλεια όρεξης
Ασυνήθιστη κόπωση/

Επίμονος βήχας
Δύσπνοια
Πονοκέφαλος

Αντιμετώπιση

Τα λεμφώματα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος. Ο αιματολόγος μπορεί να συστήσει αρκετούς τύπους θεραπειών ή και απλή παρακολούθηση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου.

Συνήθως τα λεμφώματα αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, βιολογική θεραπεία, με κάποιο συνδυασμό αυτών, μεταμόσχευση ή απλή παρακολούθηση.

Για τα βραδέως εξελισσόμενα NHL μπορεί να μη δοθεί αρχικά κάποια θεραπεία. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να προτιμήσει τη στενή παρακολούθηση του ασθενούς και να δώσει τη θεραπεία όταν πραγματικά θα χρειάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πράσινο φως από την Κομισιόν για φάρμακο που χτυπά το Λέμφωμα Hodgkin!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button