Ειδήσεις Υγείας

Λίπωμα: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Συνήθως εντοπίζονται στην πλάτη, στον αυχένα, στους ώμους, στα χέρια, στους γλουτούς και τους μηρούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ 40 και 60 ετών και είναι πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες.

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόρια), όπου είναι ορατά, αλλά κρύβονται βαθύτερα μέσα στο σώμα και ενδεχομένως πιέζουν άλλα όργανα οπότε και προκαλούν συμπτώματα. Η ύπαρξη λιπώματος (ή λιποσαρκώματος) επιβεβαιώνεται είτε με κλινική εξέταση, είτε με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος.  

Η αιτία των λιπωμάτων δεν είναι γνωστή ωστόσο ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι σχηματίζονται συχνότερα σε όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Όπως αναφέρει ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος «παρότι (τα λιπώματα) είναι ακίνδυνα, η παραπομπή σε χειρουργείο πρέπει να γίνει προς επιβεβαίωση της καλοήθειάς τους, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλα ή αυξάνονται σε μέγεθος. Βέβαια η αφαίρεσή τους μπορεί αν γίνει και επειδή προκαλούν συμπτώματα, ή για αισθητικούς λόγους. Η σύγχρονη χειρουργική με τις νέες μεθόδους που εφαρμόζει, σχεδόν χωρίς τομές αλλά με χρήση της τεχνολογίας  προσφέρει πλήρη ίαση χωρίς σημάδια, ουλές και πόνο. Για την αφαίρεσή τους δεν απαιτείται νοσηλεία, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, ανώδυνα χωρίς ράμματα, και συνεπώς το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο».

Το σπουδαιότερο είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε τυχόν αλλαγές του λιπώματος ή για την παρουσίαση καινούργιων λιπωμάτων, προκειμένου να απαλλαγείτε από μελλοντικές περιπέτειες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button