Ειδήσεις Υγείας

Λίπωμα: Πότε να ανησυχήσω;

Συνήθως δεν προκαλούν πόνο και εντοπίζονται στην πλάτη, στον αυχένα, στους ώμους, στα χέρια, στους γλουτούς και τους μηρούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic αν και τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή συνήθως εκδηλώνονται μεταξύ 40 και 60 ετών εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες.

Συχνά δεν απαιτούν θεραπεία πέραν του ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται, από τον ειδικό γιατρό.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το λίπωμα προκαλεί πόνο και συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί να απομακρυνθεί με το χειρουργικό νυστέρι.

Η αιτία των λιπωμάτων δεν είναι γνωστή ωστόσο ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι τα λιπώματα σχηματίζονται συχνότερα σε όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Ποιοι κινδυνεύουν

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

Οι ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών ενώ τα λιπώματα είναι σπάνια στα παιδιά. Αν όμως τα λιπώματα προκαλούν προβλήματα όπως πόνο και μουδιάσματα ή βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις, τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους.

Εσωτερικό λίπωμα
Εκτός από την επιδερμίδα, λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν και στο εσωτερικό λίπος του σώματος, αυτό δηλαδή που περιβάλλει τα διάφορα όργανα, και να γίνουν αντιληπτά με κάποια ακτινογραφία, υπέρηχο κλπ., επειδή προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συνήθως αυτά τα λιπώματα αυξάνονται σε μέγεθος όσο περνάει ο καιρός, είναι συχνά κακοήθη και τότε ονομάζονται λιποσαρκώματα.

Διάγνωση

Πριν από μια φυσική εξέταση, ο γιατρός θα ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η διάγνωση γίνεται με

Ακτινογραφίες

Αξονική τομογραφία

Μαγνητική τομογραφία

Βιοψία όταν απομακρύνεται το λίπωμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button