Ειδήσεις Υγείας

Λεύκη στο δέρμα: Έξι αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε!

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση η οποία προσβάλλει εξίσου και τα δυο φύλα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δημιουργία στο δέρμα λευκές κηλίδες σε διάφορα μεγέθη με ακανόνιστο σχήμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας η λεύκη μπορεί να είναι τοπική και να εντοπίζεται σε μία περιοχή ή μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος.

Οι αιτίες που την προκαλούν παραμένουν άγνωστες, αν και θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εσφαλμένα επιτίθεται και καταστρέφει ορισμένα κύτταρα του οργανισμού.

Υπολογίζεται ότι, περισσότεροι άνθρωποι που θα αναπτύξουν λεύκη θα την εμφανίσουν πριν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ περίπου το 50% θα την εμφανίσει πριν την ηλικία των 20.

Η λεύκη έχει κληρονομικό υπόβαθρο και πολλές φορές σχετίζεται με άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Έτσι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η γυροειδής αλωπεκία πολύ συχνά διαγιγνώσκονται σε άτομα με λεύκη.

 

 

 

 

 

Αντιμετώπιση

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος και την έκταση των λευκών κηλίδων.

Πάντως οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για τη λεύκη περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση και συμπληρωματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις προηγούμενες θεραπείες.

Αλήθειες για τη λεύκη

Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.

Η λεύκη είναι μια νόσος όπου το δέρμα και οι τρίχες χάνουν το χρώμα τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λεύκη. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς εμφανίζουν λεύκη πριν τα 21 έτη τους.

Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, διότι καίγεται πολύ εύκολα, ενώ ένα έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν κάνουν φίλους και εκδηλώνουν κατάθλιψη.

Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγχος: Tips για να το «νικήστε» φυσικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button