Ειδήσεις Υγείας

Λεύκη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση η οποία ”χτυπά” εξίσου και τα δυο φύλα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1%-2% του πληθυσμού ενώ οι ηλικίες εμφάνισης της λεύκης είναι συνήθως 10-30 ετών.

Αν και εικάζεται, ότι η νόσος μπορεί να είναι κληρονομική άλλοι παράγονες, που ενοχοποιούνται είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο υπο και υπερθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η γυροειδής αλωπεκία.

Η λεύκη εκδηλώνεται συνήθως σε ένα μέρος του σώματος όπως το πόδι ή το χέρι και σπανίως εξελίσσεται σε γενικευμένη μορφή. Από την άλλη πλευρά στη γενικευμένη λεύκη ο αποχρωματισμός είναι συνήθως συμμετρικός και παρουσιάζεται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Πάντως καλό είναι να γνωρίζεται ότι:

Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί την ζωή των πασχόντων
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λεύκη. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς εμφανίζουν λεύκη πριν τα 21 έτη τους.
Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, διότι καίγεται πολύ εύκολα, ενώ ένα έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και εκδηλώνουν κατάθλιψη.
Οι ασθενείς απαγορεύεται να κάνουν τατουάζ.
Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός αντίδρασης του οργανισμού. Ίσως είναι αυτοάνοσος, οπότε ο οργανισμός θεωρεί ως «ξένα» τα μελανοκύτταρά του, με αποτέλεσμα να τους επιτίθεται και να τα καταστρέφει, μπορεί, ωστόσο να είναι και νευροτοξικός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button