ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Λιγόστεψαν τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική! Που οφείλεται

Όπως δείχνει συγκριτική μελέτη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) που διεξήχθη από τον Γιάννη Δαγρέ, Ειδικό Γραμματέα του ΦΣΑ, με βάση το μητρώο του Συλλόου:

– Μεταξύ 2012 και 2014 οπότε και ίσχυσε ένα το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας με κάθε φαρμακείο να ανοίγει όποτε θέλει με την απλή υποχρέωση να το δηλώνει, ένας συνολικός αριθμός από 278 Φαρμακεία (κοντά στο 23-25% του συνολικού δυναμικού διαθέσιμων προς ανάληψη Εφημερίων Φαρμακείων) εξωθήθηκε σταδιακά σε έξοδο από τις Εφημερίες.

– Μεταξύ 2015 και 2017 (οπότε και ίσχυσε ελεύθερο ωράριο λειτουργίας) ένας επιπλέον συνολικός αριθμός από 152 Φαρμακεία (κοντά στο 12-14% του συνόλου και κοντά στο 17% των εκείνη τη στιγμή διαθέσιμων προς Εφημερίες Φαρμακείων) εξωθήθηκε επίσης σταδιακά σε έξοδο από τις Εφημερίες. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι άλλαξε πρόσφατα στο ωράριο των φαρμακείων: “Ιδού το νέο ωράριο των φαρμακείων! Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπ. υγείας!”

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: μέσα σε έξι χρόνια οπότε και εφαρμόσθηκε πλήρως η κατάργηση του ενιαίου και ελεγχόμενου ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων, στη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ελλάδας (Αθήνα), καταγράφηκε μείωση κατά 430 φαρμακεία στο πρόγραμμα των εφημεριών, που αντιστοιχεί κοντά στο 35-36% του συνόλου των Φαρμακείων της περιοχής.

Η πλειοψηφία του κλάδου πάντως εξαιτίας και αυτών των συνεπειών ζητά να επανέλθει ένα ελεγχόμενο ωράριο με ίδιους κανόνες για όλους ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button