ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Λιπώδης Ιστός. Είναι το μέλλον στην αναγεννητική Ιατρική;

 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από την έρευνα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων (MSC’s). Τα ευρήματα που έρχονται στο φως από πλειάδα μελετών ανά τον κόσμο, δείχνουν συνεχώς νέες εφαρμογές των πολυδύναμων αυτών κυττάρων σε σοβαρές ασθένειες, αλλά και σε επεμβάσεις αναγεννητικής και αισθητικής ιατρικής.

 

Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να αυτό-πολλαπλασιάζονται. Έχουν δηλαδή την ικανότηητα να διεισδύουν σε κάθε όργανο, να μετατρέπονται στις συγκεκριμένες μορφές κυττάρων και ιστών, προκειμένου να αποκαταστήσουν βλάβες που έχουν προκληθεί.

 

Αποτελούν τη νέα ελπίδα στο χώρο της αναγεννητικής ιατρικής (Regenerative Medicine and Tissue Engineering).

 

Μέχρι σήμερα ο πιο κατάλληλος ιστός για την απομόνωση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων ήταν από τον βλεννώδη συνδετικό ιστό που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου και ονομάζεται γέλη του Wharton (Wharton’s Jelly). Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ουσίας Wharton είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διαδικασία συλλογής και επιπλέον δεν μας επηρεάζει η ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και δέκτη.

 

Αυτό σημαίνει ότι το μόσχευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και από άτομα εκτός συγγενικού περιβάλλοντος γιατί ο κίνδυνος της απόρριψης είναι πολύ μικρός.

 

Τα τελευταία χρόνια και ύστερα από έρευνες, ανακαλύφτηκε μια εναλλακτική πηγή βλαστικών κυττάρων, τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδης ιστού (Adipose Derived Stem Cells / ADSC’s). Τα κύτταρα αυτά παρουσιάζουν παρόμοιες ιδιότητες με τα μεσεγχυματικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου και μπορούν να συλλεγούν από το λιπώδη ιστό σε μεγάλες ποσότητες. Με μια απλή και ανώδυνη διαδικασία μπορεί να ληφθεί μεγάλος αριθμός κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρύο-συντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

 

Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων από των λιπώδη ιστό στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε προσδίδει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Παραδείγματος χάριν, η αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή, αλλά και η αύξηση του μεγέθους του είναι επίσης μια άλλη χρήση, καθώς και ουλές του δέρματος και διαβητικά έλκη, εμφανίζουν θεαματική και γρήγορη αποκατάσταση.

 

 

cab8b9dd-d963-4abe-9616-d53453672fa9
Το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ), ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας με 7 εκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και ασθενειών του αίματος με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

 

Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από το λιπώδη ιστό του σώματος μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στην αναγεννητική και κοσμητική ιατρική.

 

 

Της Δρ. Βασιλικής Ε. Καλοδήμου

 

Μοριακή Γεννετίστρια (MSc, PhD)Flow Cytometry Specialist Associate Leader at AABB CT Subsection: CT Product Manufacturing and Testing Scientific Consultant in Regenerative Plastic Surgery Institute / Pure Aesthetics, Brazil Υπ. Τμήματος Κυτταρομετρίας Ροής – Έρευνας και Αναγεννητικής Ιατρικής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button