Ειδήσεις Υγείας

Λιστερίωση: Σαρώνει όλη την Ευρώπη! Όλα τα συμπτώματα

Η λιστερίωση είναι μια τροφιμογενής βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τις εγκύους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Σε χώρες της Ευρώπης όπως η Δανία, η Γερμανία και την Γαλλία, εμφανίστηκαν αυξημένα κρούσματα γεγονός που κάνει τους επιδημιολόγους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να πιστεύουν ότι η πηγή της μόλυνσης δεν έχει ακόμη ελεγχθεί πλήρως όμως οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε προϊόντα σολομού πολωνικής προέλευσης.

Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα 6 κρούσματα λιστερίωσης στη Δανία και τα οποία συνδέθηκαν με τυποποιημένα προϊόντα καπνιστού και μαριναρισμένου σολομού συγκεκριμένης πολωνικής φίρμας.

Οι αρχικές έρευνες συμπέραναν ότι τα τρόφιμα μολύνθηκαν κατά την επεξεργασία τους στη μονάδα παραγωγή της Πολωνίας και εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η κλινική εικόνα του νοσήματος περιλαμβάνει πυρετό, μυαλγίες και ενίοτε συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία ή διάρροια.

Αν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστημα, εμφανίζονται συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασμοί. Ένας ασθενής ο οποίος θα εμφανίσει σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για αρκετές εβδομάδες. Άμεση επαφή με μολυσμένο υλικό μπορεί να προκαλέσει βλατιδώδη εξανθήματα στα χέρια και τις παλάμες.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συμπτώματα γρίπης, µε προεξάρχον σύμπτωμα τον πυρετό. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης, η μόλυνση της μητέρας είναι δυνατό να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίμωξη του νεογνού.

Στην Ευρώπη, η νόσος ευθύνεται για το 4% των νοσηλειών και το 28% των θανάτων από τροφιμογενή νοσήματα. Περίπου το 30% των κλινικών περιπτώσεων λαμβάνουν χώρα τις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής, ενώ στους ενήλικες (εκτός των εγκύων) εμμένουσες λοιμώξεις εμφανίζονται μετά τα 40 έτη. Ασυμπτωματική λοίμωξη μπορεί να έχουν άτομα όλων των ηλικιών, παρ’ όλα αυτά η κλινική της σημασία περιορίζεται στην περίπτωση των εγκύων, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο.

Στο γενικό πληθυσμό η θνητότητα της νόσου ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου και είναι αυξημένη στα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, φτάνοντας στο 20 με 30%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button