ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Λογοθεραπευτές vs Ανδ. Ξανθού: Απαξιώνει τα πτυχία μας!

Την έντονη αντίδραση των λογοθεραπευτών προκαλεί η απόφαση του αν. υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού, να πάρει πίσω το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έχουν  θεσμοθετηθεί τα κριτήρια και οι  προϋποθέσεις χορήγησης της  άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, αγνοώντας τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και επιτρέποντας να ασκούν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή πρόσωπα που δεν έχουν την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος, Φιλιώ Βλάχου, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που τέθηκε σε σύντομη δημόσια διαβούλευση τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή θα χορηγείται πλέον και στους κατόχους πτυχίων της αλλοδαπής, δίχως την αναγνώριση αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ, και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ΜΠΣ ενός έτους (με διαφορετικό βασικό τίτλο σπουδών).

Για πρωτάκουστα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2015, κάνει λόγο η κα Βλάχου τονίζοντας ότι, « Αν είσαι επιστήμονας σπουδαγμένος στη χώρα σου, ακολουθώντας τη δημόσια σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι έχοντας περάσει από τις συμπληγάδες των πανελληνίων εξετάσεων, παλεύεις δεκαπέντε χρόνια για να προστατέψεις την επιστήμη σου και να κατοχυρώσεις τα επαγγελματικά σου δικαιώματα.

Και μόλις τα καταφέρνεις, έρχεται μια νέα κυβέρνηση, σβήνει όλα όσα είχαν γράψει οι προηγούμενες, μετά από ατελείωτες συναντήσεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις,προτείνει ένα νέο ΠΔ, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να επεξεργαστεί το προηγούμενο και χωρίς να δεσμεύεται για τον χρονικό ορίζοντα της υπογραφής του.

Ο αν. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καταλήγει η κα Βλάχου με το σχέδιο ΠΔ που έθεσε προς διαβούλευση, απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ Λογοθεραπείας της χώρας, αφού τα εξισώνει με μονοετή μεταπτυχιακά επιτρέποντας την άσκηση του επαγγέλματος από άτομα που δεν διαθέτουν τουλάχιστον τα τυπικά προσόντα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας τον ήδη υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button