ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Λύση την τελευταία στιγμή από τον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα του καρκίνου που εισάγονται με ειδική διαδικασία! Νέα εγκύκλιος

Μία εγκύκλιος που ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως ώστε να περνούν από ειδική επιτροπή και έγκριση φάρμακα υψηλού κόστους που εισάγονται εισάγονται με έκτακτες διαδικασίες από τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ έως την οριστική αξιολόγηση τους από την αρμόδια επιτροπή.

Ειδικότερα μετά την ψήφιση των μέτρων του νέου μνημονίου, ασθενείς που έπρεπε να λάβουν ακριβά φάρμακα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό (μέσω ΙΦΕΤ και ΕΟΦ), έμειναν στον αέρα. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Τέλος στα φάρμακα νέας γενιάς για καρκινοπαθείς! Οι πρώτες επιπτώσεις του μνημονίου»

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή επίπτωση από το νόμο που ψηφίστηκε για τα φάρμακα με το νέο μνημόνιο και προβλέπει ότι για να δοθεί σε Έλληνες ασθενείς φάρμακο νέες γενιάς θα πρέπει αυτό προηγουμένως να είναι εγκεκριμένο σε 9 χώρες της Ευρώπης, σε 6 να αποζημιώνεται και σε 3 χώρες να έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέσω του συστήματος ΗΤΑ το οποίο σήμερα δε διαθέτει η χώρα μας.

Νέα εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ

Εκατοντάδες ασθενείς και ειδικά καρκινοπαθείς άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς ενώ δεν υπάρχει σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο για την περίπτωσή τους, μπλόκαρε και η τελευταία τους ελπίδα με την εισαγωγή νέου φαρμάκου από το εξωτερικό.

Ο ΕΟΠΥΥ με νέα του εγκύκλιο διευκρινίζει τώρα μετά την αναστάτωση στους πάσχοντες ότι από την Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Αθήνας θα εξετάζονται εκτός των άλλων τα ραδιοφάρμακα, τα φάρμακα εξωτερικού που αφορούν σε ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές και όσα αφορούν «στις διατάξεις της Υ.Α. 82961 (ΦΕΚ 2219 Β’/09.09.2013) σχετικά με αποζημίωση φαρμάκων που εισάγονται με έκτακτες διαδικασίες από τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ έως την οριστική αξιολόγηση τους από την αρμόδια επιτροπή ή τη λήξη της ενδεδειγμένης περιόδου θεραπείας».

Πρόκειται ουσιαστικά για την επίλυση του προβλήματος η οποία ωστόσο ήρθε μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στους βαριά πάσχοντες.
Άλλωστε τα συγκεκριμένα μέτρα το τραγικό είναι ότι αφορούν ουσιαστικά σε τρεις ειδικότητες: ογκολογία, αιματολογία και νευρολογία, δηλαδή σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τη χορήγηση φαρμάκων! Έκτακτη σύσκεψη

Στον αέρα τα «ύποπτα» ονόματα των γιατρών που πήραν χορηγίες από φαρμακευτικές! Ποια θα βγάλει η κυβέρνηση

Πως θα επιστρέφουν χρήματα οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button