Ειδήσεις Υγείας

Μάτια που κοκκινίζουν: Σε τι οφείλεται & πώς αντιμετωπίζεται;

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις, όπως ένα κρυολόγημα, η υπερβολική κούραση ή το ξενύχτι. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε λόγους υγείας, όπως ή ξηροφθαλμία.

Δείτε τις πιο συνηθισμένες αιτίες που κοκκινίζουν τα μάτια και τι μπορείτε να κάνετε:

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι πιο συχνή σε όσους είναι πάνω από 50 ετών, πλέον όμως επηρεάζει όλο και νεώτερους ανθρώπους λόγω της πολύωρης παραμονής μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.
Για να το αντιμετωπίσετε, χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα που μειώνουν τη φλεγμονή και την ερυθρότητα και ελαττώστε τη χρήση του υπολογιστή.

Αλλεργίες

Αλλεργιογόνα όπως η γύρη και τα χόρτα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και φλεγμονή στα μάτια, τα οποία οδηγούν σε ερυθρότητα. Εφαρμόζετε τακτικά κρύες κομπρέσες στα μάτια για 15 λεπτά και συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει αντιισταμινικά.

Έλλειψη ύπνου

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μάτια μας πρέπει να μένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα προκειμένου να αναπληρώνεται η υγρασία που χάνεται στη διάρκεια της μέρας. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων επιτρέποντας τη διέλευση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο κόκκινα.

Κάπνισμα ή περιβάλλον με καπνό

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, με αποτέλεσμα να στεγνώνει η επιφάνεια των ματιών και να κοκκινίζουν.

Επιπεφυκίτιδα

Είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το λευκό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Αν η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε βακτήριο, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για τα μάτια

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button