ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Μάχη» στο ΣΥΡΙΖΑ για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως στο νέο ΠΕΔΥ που θα δημιουργηθεί, οι γιατροί που θα διατηρηθούν στις θέσεις τους θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με κλεισμένα τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Οριστικά τέλος στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΠΕΔΥ τέλος του 2017! Τι θα γίνει με όσους απολύθηκαν»

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει σε κατ ιδίαν συνομιλίες της με τους εκπροσώπους του κλάδου πως όσοι γιατροί απολύθηκαν με τον νόμο Γεωργιάδη, δε θα επιστρέψουν καθότι απαγορεύονται προς ώρας οι προσλήψεις λόγω τρόικας.

Αυτό είναι και το σημείο που όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, προκαλεί τριβές στο κυβερνών κόμμα.
Όχι τυχαία βέβαια καθώς όσοι μέμφονται τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό από την Κουμουνδούρου, σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα αποκαταστήσει τους γιατρούς που απολύθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΠΕΔΥ

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει …σημαία του την υπόθεση των απομακρύνσεων των γιατρών ενώ τώρα …σφυρίζει αδιάφορα.
Μ αυτά και μ αυτά ασκούνται έντονες πιέσεις τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου – λένε πηγές του HealthReport.gr– να δοθεί μια …αριστερή λύση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Όμως προς ώρας η κυβέρνηση δε φαίνεται να σκοπεύει να αλλάξει την τακτική της αφού επιμένει όσοι μείνουν στο νέο ΠΕΔΥ θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να μη διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Μάλιστα στη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, επιβάλει στους γιατρούς ακόμη και να υπογράψουν για την παραίτηση τους από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση.
Σημείο που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους γιατρούς του ΠΕΔΥ.

ΠΕΔΥ

Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, προειδοποιεί ότι θα προσφύγει και στη δικαιοσύνη: «Αποτελεί το σημείο αυτό σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που σε συνδυασμό με την παράγραφο για την παραίτηση από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση, που περιέχεται στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι με κάθε μέσο, κινηματικό και με προσφυγή στην δικαιοσύνη η όποια κυβέρνηση, τωρινή και μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της αν ψηφιστεί η παράγραφος. Εμείς άμεσα θα προσφύγουμε σε ανώτερους θεσμούς του κράτους, μέχρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να κατανοήσει ότι πρέπει να σέβεται και θεσμικά τους επιστήμονες με θητεία μακρόχρονη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

ΠΕΔΥ για…κατάρρευση

Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ανοίξει μέτωπο όχι μόνο με τους γιατρούς αλλά και με τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα. Βέβαια το επιχείρημα είναι πως τα …πιράνχας των νοσοκομείων δε θέλουν να ξεβολευτούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επιμένει όμως με στοιχεία.
Μιλούν για Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία ΠΕΔΥ υπό κατάρρευση από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού, ενώ όπως λένε: «οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες».

Προβάλουν μάλιστα και στοιχεία για τα λουκέτα που έχουν μπει σε μονάδες του ΠΕΔΥ. Όπως λένε τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ: «Λειτουργούσαν 390 Μονάδες (πρώην Ιατρεία ΕΟΠΥΥ) και σήμερα λειτουργούν 200. Έκλεισε σχεδόν το 50% των Μονάδων εκ των οποίων οι μισές στη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΠΕΔΥ Μυτιλήνης 2

Σε 29 Δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 140 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 110 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 Δήμους έμειναν χωρίς Παιδίατρο».

Και οι μονάδες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να συρρικνώνονται καθώς ετοιμάζεται άρδην το νέο ΠΕΔΥ που θα φέρει μαζί του και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Διαβάστε όλο το σχέδιο για τις ΤΟΜΥ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Το νέο ΠΕΔΥ φθάνει το 2017 και φέρνει τις ΤΟΜΥ!»

Στο μεταξύ όμως μειώνονται άρδην οι υπάρχουσες μονάδες για να εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να στηθεί ένα πιο περιορισμένο σύστημα εστιασμένο σε κάθε γειτονιά.

Δείτε πως ξεκίνησε το σχέδιο: «Έτοιμη η λίστα με τα λουκέτα σε ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Ποια κλείνουν»

Πάντως και οι γιατροί του ΠΕΔΥ μιλούν για υπολειτουργία των πολυϊατρείων σήμερα και για ανάγκη άμεσης στελέχωσης από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με κάθε τρόπο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button