ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μάχη της Ελλάδος για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων με πράσινο φως Μαξίμου! Έκτακτη σύσκεψη

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει έπειτα και από σχετικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, να διεκδικήσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σε υψηλό επίπεδο, καθώς μπορεί να επιφέρει τόσο κύρος στη χώρα μας όσο και οικονομικά οφέλη.

Ειδικότερα οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του ΕΟΦ ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.
Σήμερα ο ΕΜΑ φιλοξενείται στο Λονδίνο.

Τι σημαίνει οικονομικά για την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρώπης, ο οποίος δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία φαρμάκων. Ο αντίστοιχος δηλαδή Αμερικανικός FDA.

Για την χώρα μας θα αποτελούσε πόλο προσέλκυσης επισκεπτών άρα και εσόδων, καθώς στον ΕΜΑ εργάζονται σήμερα περίπου 1000 άτομα. Αν υπολογίσει κανείς και τις οικογένειές τους ο αριθμός φθάνει τις 3000.

Η υπόθεση θεωρείται κεφαλαιώδης για την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού ο ΕΜΑ μπορεί να φέρει στην Αθήνα (και όχι μόνο), χιλιάδες επισκέπτες από το χώρο του φαρμάκου.

Με βάση τα όσα υπολογίστηκαν στη σύσκεψη, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, εάν η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μεταφερθεί επί ελληνικού εδάφους ετησίως θα έχουμε περί τις 65.000 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα από εμπλεκόμενους με το φάρμακο φορείς, εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών κ.λ.π.

Το μέσο κόστος της διανυκτέρευσης εκτιμήθηκε στα 150 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μόνο στα ελληνικά ξενοδοχεία θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου 9,75 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς να υπολογίσει κανείς όλα τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι την έδρα του ΕΜΑ διεκδικούν 11 χώρες από 27 της Ε.Ε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών στο HealthReport.gr, κάθε σύνεδρος ή επισκέπτης που έρχεται σε μία χώρα για επαγγελματικούς λόγους ξοδεύει περί τα 700 ευρώ την ημέρα.

Έτσι αν υπολογίσει κανείς τις 65.000 διανυκτερεύσεις που θα έχουμε ετησίως από επαγγελματίες του χώρου του φαρμάκου -με βάση πάντα τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων- αντιλαμβάνεται κανείς ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο του Κεράνη υποψήφιο

Αυτό που εξετάστηκε κατά τη σύσκεψη είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο τρόπος που θα αναδειχθεί η χώρα μας ως η κατάλληλη για να φιλοξενήσει τον Οργανισμό, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Έτσι αποφασίσθηκε να προταθεί το κτίριο του Κεράνη στη Λεωφόρο Θηβών ως το κατάλληλο οίκημα, καθώς ο ΕΜΑ ζητά εγκαταστάσεις 20.000 τμ, κάτι που διαθέτει το κτίριο όπως και την αντίστοιχη υποδομή.

Το ανακατασκευασμένο κτίριο του Κεράνη

Πρόκειται για το κτίριο των παλαιών καπναποθηκών του Κεράνη στην οδό Θηβών 196-198 στα όρια του Δήμου Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Στις εγκαταστάσεις αυτές επρόκειτο να μεταφερθούν διάφοροι Οργανισμοί του Δημοσίου όπως και υπουργεία, αλλά η υπόθεση σκόνταψε επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν ήθελαν ν’ αλλάξουν χώρο.

Το κτίριο του Κεράνη από ψηλά

Το κτίριο σήμερα παραμένει αναξιοποίητο και έτοιμο προς χρήση από τον ΕΜΑ εάν κερδηθεί η υπόθεση. Ο τελικός ελληνικός φάκελος θα παραδοθεί τον Μάιο, ενώ η απόφαση για το ποια χώρα θα αναλάβει να φιλοξενεί τον ΕΜΑ θα ανακοινωθεί στο τέλος του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν.Ξανθός: Μετά το Πάσχα θα «κλείσουμε» με τους Θεσμούς για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Τι αλλάζει

Μπλόκο τρόικας στα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button