ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μέτρα ενίσχυσης των γενοσήμων μόνο στα… χαρτιά! Τι δεν εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο

Άλλωστε τα μέτρα που εντάχθηκαν στο νέο μνημόνιο επί της ουσίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους φαρμακοποιούς να επιλέξουν να δώσουν στους ασθενείς γενόσημα φάρμακα.
Και αυτό διότι μπορεί να κερδίζουν έκπτωση με βάση τα νέα μέτρα, αλλά επί της ουσίας τα ποσοστά των κερδών τους θα είναι και πάλι μεγαλύτερα όταν θα πωλούν πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών που περιέμεναν με αγωνία τα νέα μέτρα για τη στήριξη των γενοσήμων, είναι δυσαρεστημένοι.

Θεωρούν μάλιστα ότι η κυβέρνηση παρότι διαβεβαίωνε ότι θα λάμβανε αποτελεσματικά μέτρα, τελικά δεν υιοθέτησε στο πολυνομοσχέδιο ούτε όσα περιελάμβανε το ίδιο το νέο μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «θεσμοί» στο νέο μνημόνιο, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των γενοσήμων, είχαν συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να αποσυνδεθεί η τιμή του φαρμάκου με το κέρδος των φαρμακείων. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων! Τι ζητά η τρόικα στο 4ο μνημόνιο»

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν εντάχθηκε ποτέ στο πολυνομοσχέδιο.
Ειδικότερα όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr μέσα στις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ελληνικές εταιρείες ήταν να δίνεται στους φαρμακοποιούς το ίδιο ποσό ως κέρδος είτε πωλούν γενόσημα είτε πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους.
Κάτι που τελικώς δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης και προώθησης των γενοσήμων.

Να σημειωθεί ότι με βάση το νέο μνημόνιο το ποσοστό των γενοσήμων θα πρέπει έως τον Μάρτιο του 2018 να αγγίζει το 60%. Σήμερα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20 με 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσουχτερά πρόστιμα για τους γιατρούς που δε συνταγογραφούν με τους νέους κανόνες! Τι προβλέπει το μνημόνιο

Παρασκήνια: Όταν η Τουρκία θέλει να «κλέψει» και τα ελληνικά φάρμακα!

Έρχεται νέο πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε γιατρό ξεχωριστά! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Ποιοι απαλλάσσονται από συμμετοχή στα φάρμακα! Όλη η ρύθμιση στο νέο μνημόνιο

Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button