ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μέχρι τέλος του χρόνου το ίδιο σύστημα προμηθειών! Τι προβλέπει τροπολογία του υπ.Υγείας

Μπορεί το περιβόητο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία να έχει διαφημιστεί δεόντως, όμως προς ώρας η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει.

Αποδεικνύεται άλλωστε περίτρανα με την παράταση που δίδεται από το υπουργείο Υγείας στο υπάρχον σύστημα προμηθειών μέχρι το τέλος του χρόνου.
Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών παρατείνεται για επτά μήνες ακόμη το σύστημα και τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία: «Παρατείνεται για 7 μήνες από τη λήξη της (31.5.2016) δηλαδή από 1.6.2016 έως 31.12.2016 η, με απόφαση του υπουργού Υγείας, δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων ειδών από την ανάρτηση της τιμής τους στο Παρατηρητήριο, όταν αυτή μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% από την τελευταία αναρτημένη σε αυτό, για το ίδιο είδος, τιμή (η τιμή αγοράς των εν λόγω ειδών καθορίζεται με την ανωτέρω υπουργική απόφαση, κατόπιν της οριζόμενης διαδικασίας). Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τις εκπτώσεις και τις προμήθειες: «Εκπτώσεις για υλικά στα νοσοκομεία μέχρι…20%! Η νέα γαλαντόμα ρύθμιση»

Πάντως με βάση την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «Η παράταση της ισχύος των διατάξεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον, λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των κεντρικών διαγωνισμών ή και των διαγωνισμών των δημοσίων νοσοκομείων, δεν δύνανται να καλυφθούν άλλως οι ζωτικές λειτουργικές ανάγκες τους».

Να σημειωθεί ότι η τρόικα εδώ και καιρό πιέζει να αλλάξει άρδην το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία ώστε να εξοικονομούνται πόροι. Δείτε ΕΔΩ τι αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες: «Έρχονται συγχωνεύσεις Οργανισμών για νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με την ΕΣΑΝ»

Ωστόσο η διαδικασία κινείται με ρυθμούς χελώνας αφού δε φαίνεται να μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα ένα νέο σύστημα στο ΕΣΥ καθώς η έλλειψη οργάνωσης δεν επιτρέπει άμεσα αλλαγές.
Ακόμη και να ψηφιστεί άμεσα ένα νέο σύστημα είναι απορίας άξιον πως θα υιοθετηθεί στην πράξη.

Άλλωστε στα νοσοκομεία υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις για πλήρη έλεγχο των προμηθειών. Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη του HealthReport.gr για «To πως αγόραζαν ακριβότερα ραδιοφάρμακα σε νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς συμβάσεις! Τι δείχνει πόρισμα»

Το υπουργείο Υγείας πάντως ευελπιστεί πως με ένα ενιαίο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ αφού θα υπάρχουν ενιαίες τιμές για τα υλικά ενώ θα επιτυγχάνονται και μεγάλες εκπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προμήθειες στα νοσοκομεία με οδηγίες…γλωσσοδέτη! Δείτε τις ακαταλαβίστικες εγκυκλίους της επιτροπής προμηθειών

Πόλεμο στα πιράνχας από τον Π.Πολάκη! Τι εξήγγειλε για προμήθειες-υλικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button