Ειδήσεις Υγείας

Μήπως έχεις Ημικρανία; Δεν είσαι μόνος!

Οι αριθμοί από μόνοι τους προκαλούν Ημικρανία. Υπολογίζεται ότι 1.200.000 συμπολίτες μας υποφέρουν από ημικρανία, μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, που επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων.

Την ίδια στιγμή άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν, καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες πριν καταλήξουν στον νευρολόγο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου.

Από την άλλη πλευρά, για την πλειονότητα των Ελλήνων η ημικρανία αποτελεί συνώνυμο του δυνατού πονοκεφάλου, αντίληψη σαφώς εσφαλμένη, που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.

Καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι η ημικρανία έχει χαρακτηριστεί ως η 2η αιτία αναπηρίας (DALYs) παγκοσμίως, λόγω της σημαντικής προσωπικής και κοινωνικής της επιβάρυνσης.

Ειδικότερα, πολλοί πάσχοντες αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες.

Όσον αφορά στην επαγγελματική ζωή, η ημικρανία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ ορισμένες φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν ημέρες εργασίας. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι χάνονται κατά μ.ο. 25.3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 εκτιμήθηκε σε περίπου μισό δισ. Ευρώ, ενώ το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους.

Επιπλέον, το άμεσο ιατρικό κόστος (δηλαδή το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής) ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι ποσοστό 83% του άμεσου ιατρικού κόστους βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή (ιδιωτικές δαπάνες ασθενή).

Τα ύποπτα συμπτώματα

Πέρα από την κεφαλαλγία, μια κρίση ημικρανίας συνήθως συνοδεύεται από αρκετά ακόμη συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο και να περιλαμβάνουν σύγχυση, ζάλη, ναυτία, έμετο, οπτικές διαταραχές, αυξημένη ευαισθησία στον ήχο (φωνοφοβία), στο φως (φωτοφοβία), στις οσμές (οσμοφοβία) κά.
Στην πραγματικότητα δηλαδή, η κεφαλαλγία είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

«Μίλα για την ημικρανία σου»

Με στόχο, λοιπόν, να γίνουν γνωστές στην κοινωνία οι πραγματικές διαστάσεις της νόσου πραγματοποιείται εκστρατεία με σύνθημα «Μίλα για την ημικρανία σου».

Η εκστρατεία αυτή επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσους υποφέρουν από ημικρανία, παρακινώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μιλήσουν για τις επιπτώσεις της στη ζωή τους.

Με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι απευθυνόμενοι σε όλους εμάς εκφράζουν τα συναισθήματά τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω της ημικρανίας, η καμπάνια επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη νόσο και να βοηθήσει τους ασθενείς να τη διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Η εκστρατεία είναι μια πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas, υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Novartis: Νέα εποχή στην θεραπεία για τους ασθενείς με ημικρανία!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button