Ειδήσεις Υγείας

Μήπως έχετε αϋπνίες; Δείτε όλα τα αίτια

Χιλιάδες συνάνθρωποί μας και στη χώρα μας παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές ύπνου που μεταφράζονται σε ατελείωτες αϋπνίες. Μάλιστα οι αϋπνίες αυτές φαίνεται πως αυξήθηκαν στον καιρό της κρίσης επειδή ακριβώς αυξήθηκε και το άγχος και η αγωνία της επιβίωσης.

Η μορφή όμως αυτής της παροδικής ή ακόμη και επαναλαμβανόμενης αϋπνίας, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, που είτε υπάρχουν είτε διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας …χάλασαν τη νύχτα.

Αν λοιπόν κανείς δεν είναι …ερωτευμένος και δεν μπορεί να κοιμηθεί, τότε μπορεί να υπάρχουν δεκάδες άλλοι λόγοι. Και είναι πολλοί αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνιες ή μακροπρόθεσμες διαταραχές του ύπνου, ενώ 50 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιστασιακά προβλήματα ύπνου.

Και δεν πρόκειται για μια καθόλου απλή υπόθεση αν σκεφτεί κανείς πως μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως το ετήσιο άμεσο κόστος των προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο είναι 16 δις. δολάρια, προβλήματα που σχετίζονται με τροχαία και άλλα ατυχήματα, με νοσηλείες, με θανάτους και απώλειες ωρών εργασίας.

Εξάλλου με κάποιες εκτιμήσεις στην Αμερική πάνω από 100.000 ατυχήματα ετησίως που συμβαίνουν στους δρόμους οφείλονται στις αϋπνίες και στις επιπτώσεις τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως βασικά αίτια της αϋπνίας είναι:

-Το άγχος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που χαλάει τον ύπνο και προκαλεί αϋπνίες. Λίγο η καθημερινότητα, λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, λίγο η εργασία, ο ανταγωνισμός, ο φόβος για το αύριο μέσα στην κρίση, και ο οργανισμός… κλατάρει λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι.

θόρυβος επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για τις αϋπνίες. Από τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από το, μέχρι οι …ενοχλητικοί γείτονες που μπορεί να κάνουν φασαρία.

-Οι αλλαγές στην ώρα του ύπνου μπορεί να αποτελέσουν άλλη μία βασική αιτία. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό ρολόι ειδικά αν συνοδεύονται από μεγάλες αλλαγές στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

-Τα φάρμακα μπορεί να αποτελέσουν αιτία της αϋπνίας. Συχνά η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή και την απορρύθμιση του οργανισμού ειδικά όταν κανείς δεν είναι συνηθισμένος να λαμβάνει σκευάσματα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button