Ειδήσεις Υγείας

Μήπως διαμαρτύρεται η κοιλιά σας; Όλα τα αίτια

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένας στους δύο ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο του γαστρεντερολόγου έχει σπαστική κολίτιδα, ενώ υπολογίζεται πως ένας στους τέσσερις ενηλίκους ταλαιπωρείται από αυτό το γαστρεντερικό πρόβλημα.

Έρευνες έχουθν τεκμηριώσει ότι τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας είναι συχνότερα ή πιο έντονα όταν οι πάσχοντες βιώνουν καταστάσεις στρες (π.χ., οικογενειακά προβλήματα, αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, επαγγελματικές πιέσεις), ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το στρες αποτελεί και την αιτία της σπαστικής κολίτιδας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 30-50% των πασχόντων παρατηρούν αισθητή μείωση των ενοχλήσεών τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όταν δηλαδή χαλαρώνουν και αποβάλλουν το άγχος.

Τι να κάνετε

Πιείτε πολλά υγρά και υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για να μην αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας στο μέλλον.

Τρώτε μικρότερα γεύματα και αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό κολικό σε ορισμένα άτομα όπως για παράδειγμα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Μην παραλείπετε  τις ώρες των γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο), έτσι ώστε να «ρυθμίσετε» τη λειτουργία του εντέρου σας.
Πίνετε αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας μειώνουν τους σπασμούς του εντέρου και αποδεικνύονται ευεργετικά στη φάση της διάρροιας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button