Ειδήσεις Υγείας

Μήπως κάνετε κατάδυση; Δείτε τι να προσέχετε!

Παρόλο που πρόκειται για ένα συναρπαστικό άθλημα θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι πιο συχνοί κίνδυνοι των καταδύσεων είναι η νάρκωση του αζώτου (ή τη λεγόμενη μέθη του βυθού) και η νόσος της αποσυμπίεσης η οποία είναι γνωστή και ως νόσος των δυτών.

Η μέθη του βυθού συμβαίνει όταν ξεπεραστούν τα 30 μέτρα βάθος και οφείλεται στην επίδραση που έχει το άζωτο στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Στην αρχή υπάρχει μία αίσθηση ευφορίας με ελάττωση της κριτικής ικανότητας, του φόβου και του αυτοελέγχου και στη συνέχεια μπορεί να επέλθει απώλεια των αισθήσεων.

Από την άλλη η νόσος των δυτών εκδηλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ανάδυσης ιδίως αν αυτή γίνει γρήγορα. Συνήθως οφείλεται στις φυσαλίδες αζώτου που δημιουργούνται, οι οποίες παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων με αποτέλεσμα την κύρτωση των αρθρώσεων, την παράλυση και το θάνατο.

Πάντως ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι οι δύτες ανεξαρτήτου ηλικίας πρέπει να ξεκουράζονται αρκετά και να λαμβάνουν αρκετά υγρά, αλλά όχι αλκοολούχα πριν από την κατάδυση.

Οι καταδύσεις αντενδείκνυνται στις ακόλουθες παθήσεις:

Καρδιακή νόσος

Σακχαρώδης διαβήτης

Παχυσαρκία

Αρτηριακή υπέρταση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button