Ειδήσεις Υγείας

Μήπως κολλήσατε ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με πιο συχνούς τρόπους το φιλί, τη χρήση κοινών οικιακών συσκευών, την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον το 30% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει μολυνθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες μολύνσεις στον κόσμο.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί και επιβιώνει στο στομάχι του ανθρώπου για χρόνια, χωρίς απαραίτητα να προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, ανάλογα με τα γονίδια και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου (κάπνισμα, στρες, γαστρική οξύτητα, αλμυρές τροφές, κακή διατροφή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, χρήση φαρμάκων), το μικρόβιο αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία για:
Πόνο
δυσφορία
«φούσκωμα» στην κοιλιά

Δυσπεψία
Γαστρίτιδες
Έλκος
Καρκίνο του στομάχου
Λέμφωμα στομάχου (MALT)
Αναιμία

Πρόσφατες κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι 6 φορές μεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η μόλυνση με το μικρόβιο είναι ασυνήθιστη στην παιδική ηλικία, γίνεται όμως πιο συχνή κατά την εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων των σοβαρών γαστρικών παθήσεων και στην πρόληψη του γαστρικού καρκίνου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button