Ειδήσεις Υγείας

Μήπως το παιδί υπνοβατεί; Όλες οι αιτίες

Όταν το παιδί υπνοβατεί προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι αμήχανοι παρακολουθούν κάθε βράδυ το παιδί τους, να σηκώνεται από το  κρεβάτι και να περπατά σε όλο το σπίτι. Ωστόσο αν και η κατάσταση αυτή δεν εμπνέει ανησυχία ωστόσο η έλλειψη ύπνου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των παιδιών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία οι συχνότερες διαταραχές του ύπνου στην παιδική ηλικία είναι οι εφιάλτες και η υπνοβασία. Αυτές εμπίπτουν σε μια κατηγορία διαταραχών που είναι γνωστές ως παραϋπνίες. Λιγότερο συχνά παρατηρούνται αϋπνία και αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η κατανάλωση ροφημάτων αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσουν τον ύπνο.

Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την υπνοβασία είναι η πολύωρη (περισσότερο από 4 ώρες ημερησίως) ενασχόληση των παιδιών με συσκευές πολυμέσων (π.χ. υπολογιστής, smartphone, tablet).
Αν και συχνά είναι αβλαβές, το ροχαλητό μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης για μια διαταραχή του ύπνου στα παιδιά και τους εφήβους. Μπορεί να είναι ένα σημάδι της άπνοιας του ύπνου ή διαταραχών στην ποιότητα του ύπνου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του παιδιού σας είναι:

Δείχνει συνέχεια κουρασμένο

Έχει προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Πέφτει η απόδοσή του στο σχολείο

Είναι υπερκινητικό

Έχει εναλλαγές στη διάθεση

Έχει νεύρα ή είναι στενοχωρημένο.

Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Ορισμένα από αυτά αφορούν την παχυσαρκία, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button