Συνεντεύξεις - Άρθρα

Μήπως το σχολείο τους πέφτει βαρύ;

Γράφει ο Μιχάλης Σαμαράς, Φυσικοθεραπευτής

Αρχική > Συνεντεύξεις - Άρθρα > Μήπως το σχολείο τους πέφτει βαρύ;

Πόσο αλήθεια επιβαρύνουν οι σχολικές τσάντες την πλάτη των παιδιών;

Κάθε Σεπτέμβρη τα παιδιά καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους ένα σωρό έννοιες για τα μαθήματα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις ξένες γλώσσες και τις υψηλές προσδοκίες των γονιών. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πραγματικό βάρος της σχολικής τσάντας που τα παιδιά κουβαλούν στη διαδρομή από και προς το σχολείο και πολλές φορές ανεβαίνοντας και σκάλες μέσα σ’ αυτό.

Πρόκειται για το αγαπημένο θέμα των δελτίων ειδήσεων κάθε φθινόπωρο. Ένα ρεπορτάζ που όπως είναι φυσικό προκαλεί μεγάλη αγωνία στους γονείς. Κάποιοι μάλιστα γίνονται υπερβολικοί και προκειμένου τα παιδιά τους να μην σηκώσουν τη τσάντα ούτε για δυο βήματα, μπουκάρουν με τα οχήματά τους -σχεδόν- μέσα στο προαύλιο του σχολείου.

Μπορεί το φαινόμενο των υπερβολικών γονιών να πιστεύουμε πως είναι καθαρά ελληνικό, όμως οι βαριές σχολικές τσάντες απασχολούν εδώ και χρόνια τον δυτικό πολιτισμό. Στην Αμερική για παράδειγμα το πρόβλημα το είχαν λύσει τα σχολεία δίνοντας σε κάθε μαθητή το προσωπικό του ντουλαπάκι προκειμένου να φυλάσσει εκεί τα βιβλία που δεν χρησιμοποιεί.

Στην Ελλάδα, πάλι εναπόκειται στην απόφαση κάθε δασκάλου να επιτρέψει να μένουν κάποια βιβλία μέσα στη σχολική αίθουσα, προκειμένου να ελαφρύνει κάπως τις μαθητικές σάκες.
Μπορεί μια βαριά τσάντα να προκαλέσει σκολίωση;

Όσο βαριά και όσο ακατάλληλη και αν είναι μια σχολική τσάντα έχει καταρριφθεί ο μύθος ό,τι μπορεί να δημιουργήσει σκολίωση στο μαθητή. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως πρόκειται για μια πάθηση της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης, η οποία δημιουργείται από ενδογενείς οργανικούς παράγοντες. Έτσι, δεν μπορεί ούτε να προκληθεί ούτε και να επιδεινωθεί από μια βαριά σχολική τσάντα.

Δεν είναι όμως και λίγα τα παιδιά που θα παραπονεθούν για πόνο στην πλάτη ή στη μέση που στην πραγματικότητα έχει προκληθεί από το βάρος της σχολικής τσάντας. Πριν από χρόνια έγινε μια έρευνα που αφορούσε 3457 παιδιά και διαπιστώθηκε ότι το 64% είχε αισθανθεί πόνο στη μέση.

Συγκεκριμένα, το 41% ομολόγησε πως ο πόνος αυτός εμφανιζόταν κάθε φορά που μετέφεραν τη σχολική τσάντα και εξαφανιζόταν μόλις έβγαζαν την τσάντα από την πλάτη τους.
Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν ποιο είναι ένα ασφαλές βάρος για τη σχολική τσάντα.

Στατιστικά πάντως εάν το βάρος της τσάντας αποτελεί το 5% του βάρους του σώματος του παιδιού η πιθανότητα το παιδί να παραπονεθεί για πόνο είναι 37%. Στην περίπτωση, όμως που το βάρος της τσάντας φτάσει στο 20% του βάρους του σώματος τότε η αντίστοιχη πιθανότητα αυξάνεται στο 52%!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί το βάρος;

Όσο δεν αλλάζει η κατάσταση στα σχολεία με κάποια υπουργική απόφαση που να επιτρέπει τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στις αίθουσες, τόσο οι γονείς καλούνται οι ίδιοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Να ελέγχουν ότι το παιδί δεν μεταφέρει πράγματα που δεν του χρειάζονται, να το προτρέψουν να αφήσει κάποια στην τάξη μέσα σε ένα κουτί και να βοηθήσουν στο κουβάλημα στη διαδρομή.
Επίσης σημαντικό είναι να μην αγνοούν το παιδί αν παραπονιέται για κάποιο πόνο στη μέση ή σε άλλο σημείο του σώματός του. Να απευθύνονται όσο πιο γρήγορα μπορούν στους ειδικούς υγείας προκειμένου να μη μετατραπεί ένας πόνος της παιδικής ηλικίας σε πρόβλημα στην ενήλικη ζωή.

Μιχάλης Σαμαράς
Φυσικοθεραπευτής
https://www.physionow.gr/

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close