Ειδήσεις Υγείας

Μήπως τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα;

Συνήθως  το φαινόμενο αυτό  διαρκεί 5-10 δευτερόλεπτα ενώ είναι δυνατόν  να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας με συνέπεια  να προκαλεί απώλεια του σμάλτου, τάση για τερηδόνα και οδοντική αδυναμία.

Οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες, αν και συχνά αποδίδονται στην ψυχολογική ένταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic “η κατάσταση αυτή γίνεται ασυναίσθητα και οι περισσότεροι  ασθενείς που πάσχουν από βρυγμό δεν συνειδητοποιούν το πρόβλημα τους είτε γιατί αυτό συμβαίνει μόνο κατά τον ύπνο (νυκτερινός βρουξισμός)”.
Μάλιστα ένας στους τρεις το αντιλαμβάνεται  όταν εκδηλώνονται  οι πρώτες βλάβες στα δόντια και γίνει η διάγνωση του προβλήματος από τον οδοντίατρο.

Σύμφωνα με  έρευνες κατά τον νυκτερινό βρουξισμό ασκούνται στα δόντια δυνάμεις μέχρι και 20 φορές ισχυρότερες του φυσιολογικού.
Εκτός από το τρίξιμο των δοντιών οι πάσχοντες και περισσότερο τα παιδιά έχουν τη τάση να δαγκώνουν μολύβια ή να τρώνε τα νύχια τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει  το λεγόμενο κροταφογναθικό σύνδρομο, μια πάθηση των αρθρώσεων που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο, και εκδηλώνεται με μυϊκούς πόνους  στο σαγόνι, στα δόντια ή στα αυτιά, έντονους πονοκεφάλους, μούδιασμα στο πρόσωπο.

Για να αντιμετωπιστεί  το φαινόμενο αυτό οι οδοντίατροι τοποθετούν ένα ειδικό μασελάκι ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στους πάσχοντες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button