ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μαζική άρνηση γιατρών σε ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ! Τι υποστηρίζουν οι Παθολόγοι

Γυμνό θα παραμείνει όπως φαίνεται το πολυδιαφημισμένο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς οι γιατροί παρά τα …τυράκια που επιχείρησε να τους ρίξει για να τους προσελκύσει το υπουργείο Υγείας, παραμένουν ανένδοτοι.
Πλέον τηρείται και κοινή γραμμή μέσω και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος επισήμως διατύπωσε την άρνηση του κλάδου να εργασθεί μέσω ΕΟΠΥΥ με αμοιβές χαμηλές και με άκρως δεσμευτικό ωράριο.

Γι αυτό άλλωστε οι αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΕΟΠΥΥ από οικογενειακούς γιατρούς δηλαδή Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και Παιδιάτρους είναι ελάχιστες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες πληροφορίες του HealthReport.gr: “Πόσοι ιδιώτες γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ για οικογενειακοί γιατροί! Όλες οι πληροφορίες”

Από την άλλη και οι 3000 Παθολόγοι που υπάρχουν στη χώρα λένε επίσης όχι τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στις νέες ΤΟΜΥ που παραμένουν χωρίς ιατρικό προσωπικό.
Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος μιλά για επιτάχυνση της κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από το υπουργείο Υγείας “αγνοώντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη δημόσια υγεία”.

Γι αυτό και η Ένωση τονίζει: “Οι  Παθολόγοι  αρνούμαστε κατά πλειοψηφία την ένταξη μας, τόσο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όσο και στη στελέχωση των ΤοΜΥ, καθώς θεωρούμε απαξιωτικές τις αμοιβές για τους γιατρούς, σ’ ένα θολό εργασιακό τοπίο. Δηλώνουμε πως από τους 3.000 αυτοαπασχολούμενους Παθολόγους, η συντριπτική πλειοψηφία  αρνείται να εισαχθεί σε ένα σύστημα που μας εξαναγκάζει μόνο σε υποχρεώσεις χωρίς το παραμικρό δικαίωμα, εργασιακό, επιστημονικό ή προσωπικό”.

Τα αγκάθια για τους γιατρούς

Πάντως δεν είναι μόνο οι αμοιβές που προκαλούν τις αντιδράσεις των γιατρών. Αμοιβές που βέβαια δε αντιστοιχούν ούτε στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στην ποιότητα που επιδιώκεται αλλά ούτε και στο επιστημονικό κύρος του κλάδου. Εκτός του ότι κάθε ασθενής θα πληρώνεται με 75 έως 80 λεπτά το μήνα, οι κατ οίκον επισκέψεις όπως και τα επείγοντα θα είναι δωρεάν.

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Ταυτόχρονα οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να αφιερώνουν συγκεκριμένες ώρες για να εξετάζουν δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ και οι διακοπές τους θα είναι …ελεγχόμενες από τον Οργανισμό καθώς δε θα μπορούν να απουσιάζουν όποτε και όσο θέλουν.

Όμως άλλο ένα αγκάθι αποτελεί και ο αριθμός των ασθενών που θα πρέπει να αναλάβει κάθε γιατρός. Αντιστοιχούν 2250 ασθενείς στον κάθε συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό ενώ όπως αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος: “Ο προβλεπόμενος μέγιστος πληθυσμός ευθύνης των 2.250 ασθενών για κάθε γιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις 46 γιατροί στις ΤΟΜΥ όλης της Αττικής για 4 εκατ. κατοίκους! Όλες οι λεπτομέρειες

ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι συμβάσεις Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων στις 15 Ιουλίου! Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος

«Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button