ΆρθραΠαιδί

Μαθητές-αθλητές στα σχολεία χωρίς υγειονομικό έλεγχο! Πόσο πάει το “χαράτσι” στους γονείς

Λόγω έλλειψης προσωπικού και δομών οι μαθητές του Δημοτικού ειδικά αυτοί που θέλουν να αθληθούν, αλλά και τα «πρωτάκια» που πρέπει να εξετάζονται από γιατρούς, οι οικογένειες πληρώνουν συνήθως από την τσέπη τους.
Και πως θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες μαθητές που σε λίγες μέρες θα ακούσουν να χτυπά το πρώτο κουδούνι.

Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να διαφημίζει …δεόντως τον προληπτικό έλεγχο, αλλά στις δημόσιες δομές οι μαθητές δεν μπορούν να επισκεφθούν ούτε τις βασικές ειδικότητες των γιατρών.
Και το ζήτημα είναι πως ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση καραδοκεί. Μπορεί να θεωρείται σχετικά σπάνιο φαινόμενο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος), αλλά συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες.

Όπως υπογραμμίζει ο Ηλίας Σιώρας Καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, και Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ),

«Ο προαθλητικός έλεγχος των ενηλίκων και η σχολική υγιεινή – που είναι υποχρέωση υπηρεσιών ΠΦΥ – όπου γίνεται ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου. Ένα μέρος του πληθυσμού προστρέχει στα νοσοκομεία όπου συρρέουν μαζικά γονείς με τα παιδιά τους ή και ενήλικες για τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες. (από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό και λοιπές ειδικότητες).

Επειδή είναι γνωστή η κατάσταση στα νοσοκομεία από άποψη όγκου δουλειάς και επειδή φυσικά δεν είναι έργο των νοσοκομείων η πρόληψη, αλλά εξωνοσοκομειακών δομών, παρόλα αυτά πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους».

Σύμφωνα με τον κ.Σιώρα:

• Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο.

• Για κάθε παιδί που θα πάει στη 1η δημοτικού η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.

• Πέρυσι στο λαϊκό μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς προσεκομίσθησαν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, επειδή ακριβώς δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.

• Ακόμα και εθνικές ομάδες νέων έρχονται στα νοσοκομεία για προαθλητικό έλεγχο μετά από παράκληση των γονέων και όχι μετά από υπεύθυνη παρέμβαση της ομοσπονδίας.

• Οι αδιάγνωστες διαταραχές στην όραση, στην ακοή, στο μυοσκελετικό σύστημα οδηγούν σε αμέτρητους τραυματισμούς μαθητών και ενήλικων αθλούμενων. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε καταγραφή τέτοιων συμβάντων.

• Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button