Συνεντεύξεις - Άρθρα

Μας εξαπάτησαν με τα ΜΥΣΥΦΑ!

Με τεράστια οργή αλλά κυρίως απογοήτευση μάθαμε ότι υπάρχει πρόταση της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης προς τους ξένους δανειστές για… πώληση των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και εκτός Φαρμακείων! Επειδή αυτή η απολύτως αιφνίδια εξέλιξη αποτελεί ευθεία εξαπάτησή μας ως κλάδο και αφήνει βαριές υποψίες και για τα υπόλοιπα θέματα του φαρμάκου, αλλά και επειδή απειλεί σε τεράστιο βαθμό τα οικονομικά συμφέροντα και τα υγειονομικά δικαιώματα του ανυποψίαστου έλληνα πολίτη θέλω να υπενθυμίσω μια λεπτομέρεια στη σημερινή Κυβέρνηση:

Η προηγούμενη Κυβέρνηση μιλούσε για πλήρη απελευθέρωση ως ιδεολογικά νεοφιλελεύθερης νοοτροπίας παράταξη. Τότε εσείς τους κατηγορήσατε ότι πίσω τους έκρυβαν επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού συνταχθήκατε μαζί μας και με τους παγκόσμιους Οργανισμούς που μας δικαίωναν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ΕΕ, ΠΟΥ, ΟΟΣΑ). Τώρα έρχεστε εσείς και δίνετε τη δυνατότητα να πωλούνται τα ΜΥΣυΦα εκτός φαρμακείου.

Αφού δεν είστε ιδεολογικώς προσκείμενοι σε τέτοιες λύσεις γιατί δεν είπατε σε κάθε μαγαζί που θα θέλει, παρά ΜΟΝΟ και συγκεκριμένα στα ΣΜ; Τί είδους λογική κρύβεται σε αυτή την πρόταση; Να το ξέρετε ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα μπορέσετε ΠΟΤΕ να την ξεπεράσετε σαν Κόμμα στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Θέλω να υπενθυμίσω μερικά στοιχεία, ξεχωριστά για κάθε έναν: τους Ελληνες συμπολίτες μου, ρπος της Ελληνική Κυβέρνηση και τέλος τους ξένους δανειστές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

Θέλουμε να ξέρουμε με ποιο δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τωρινοί παράγοντες της κυβέρνησης επιχειρούν να αθετήσουν τις αμέτρητες προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις με τις οποίες αναγνώριζαν ότι είχαμε δίκιο σε όσα θέματα θέταμε και με τις οποίες υπόσχονταν την αποκατάσταση των αδικιών που είχαν γίνει εις βάρος μας την τετραετία 2011-2014

Γιατί θέματα όπως το αίσχος της πολυϊδιοκτησίας που κλείνει την πόρτα της εργασίας στους νέους επιστήμονες και η κατάργηση κατάλληλων πειθαρχικών συμβουλίων που κλείνει το μάτι στους παραβάτες, για τα οποία είχαμε τη δηλωμένη σύμφωνη γνώμη και τη ρητή υπόσχεση ότι θα αποκατασταθούν γρήγορα και εκτάκτως, δεν διορθώθηκαν ποτέ αν και έχουν ήδη ψηφιστεί τόσα Νομοσχέδια από τον Ιανουάριο και μετά και υπήρχαν δηλαδή τόσες ευκαιρίες για να διορθωθούν.

Ενώ την ίδια ώρα η ίδια Κυβέρνηση που αρνείται να διορθώσει τις παραπάνω στρεβλώσεις δεν έχει πρόβλημα να σπεύσει να κάνει νομοθετικά χατήρια σε εταιρείες και γιατρούς στο θέμα της δραστικής ουσίας, χατήρια που της κοστίζουν ως Κυβέρνηση αφού οδήγησαν σε αύξηση του όγκου κατανάλωσης φαρμάκων, δηλαδή σε βάρος του έλληνα ασθενή και των ισχνών οικονομικών του ΕΟΠΥΥ.

Το γιατί τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία και με σταθερή και κρατικά διατιμημένη λιανική τιμή έχει μαλιάσει η γλώσσα μας να το εξηγούμε:

– Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι έχουμε δίκιο (2012).
– Ο ΟΟΣΑ, ο αληθινός και όχι ο ψεύτικος του κου. Χατζηδάκη κατά δηλώσεις σημερινού Πρωθυπουργού, λέει επίσης ότι έχουμε δίκιο (2014).
– Η καθηγητική κοινότητα των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών λέει επισήμως και δημοσίως ότι έχουμε δίκιο.
– Ο ΕΟΦ λέει δημοσίως και επισήμως ότι έχουμε δίκιο.
– Η ίδια η καταγεγραμμένη πραγματικότητα λέει ότι έχουμε δίκιο, αν συγκρίνει κανείς τις τιμές και το επίπεδο προστασίας της Δημόσιας Υγείας στα ΜΥΣΥΦΑ μεταξύ χωρών που τα έχουν ρυθμισμένα και χωρών που δεν τα έχουν.

– Με λίγα λόγια ΟΛΗ Η ΠΛΑΣΗ ΛΕΕΙ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ότι έχουμε δίκιο.
– Αυτά που λέμε στα ΜΥΣΥΦΑ δηλαδή ΔΕΝ είναι κανένα χατήρι προς εμάς. Είναι η αλήθεια και προς το συμφέρον του κόσμου.

· Οι μόνοι που λένε έτσι απλά και ξερά ότι δεν έχουμε δίκιο χωρίς να λένε ποτέ το γιατί, διότι ξέρουν ότι έχουν άδικο, είναι:
– Οι πωρωμένοι τζιχαντιστές των απορρυθμίσεων και οι αγράμματοι απατεώνες από το ΔΝΤ και τους “Θεσμούς” (βλ. Τρόικα),

– Όσοι περιμένουν να βγάλουν λεφτά για τον εαυτούλη τους από αυτή την ιστορία (σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες παραγωγής που προσδοκούν αυξήσεις τιμών από την απελευθέρωση τιμών),

– Οι έλληνες και ξένοι πολιτικοί/μαριονέττες των δύο παραπάνω, όπως εκείνοι της προηγούμενης Κυβέρνησης και δυστυχώς απ’ όσο φαίνεται και της σημερινής, οι οποίοι με περίσσεια υποκρισία και παλιανθρωπιά λένε παραπειστικές αηδίες του είδους:

“είμαι αντίθετος αλλά στις διαπραγματεύσεις συμβαίνουν διάφορα”, λες και το αποδεδειγμένα σωστό και το κοινά αποδεκτό είναι θέμα…παζαριού (!)…
“θα κάνω ό,τι μπορώ αλλά δεν περνάει από το χέρι μου”, σαν να λέμε ό,τι και να γίνει τουλάχιστον να μην εισπράξω εγώ την αποδοκιμασία και τι άλλο με νοιάζει…
“δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, μη είμαστε βιαστικοί”,
“να ξέρεις ότι δεχόμαστε πιέσεις”, λες και το σωστό και το δίκαιο γίνεται λιγότερο σωστό και δίκαιο αν το…πιέσεις (!!)…
– Κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι πια, δημοσιογράφοι/φερέφωνα όλων των παραπάνω ή απλά άσχετοι με το θέμα, αλλά με άποψη στην ασχετοσύνη τους.

· Όλοι οι παραπάνω, ακόμα και ο Θεός ο Ίδιος να έρθει να πει ότι έχουμε δίκιο δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτούν διότι απλά δεν ακούν. Δεν τους νοιάζει ποιος έχει δίκιο. Τους νοιάζει προφανώς αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι ή συμφέρει τους ίδιους, συνεπώς κάθε συζήτηση μαζί τους τελικά είναι μάταιη.

· ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Αν θέλαμε να μας κοροϊδεύουν την ώρα που ετοιμάζουν την καταστροφή μας ως Φαρμακεία δεν χρειαζόταν να κάνουμε κανέναν αγώνα εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης και των τσαρλατάνων τύπου Γεωργιάδη με τα ψέματά τους. Τα ίδια ακριβώς έκανε κι εκείνος σε εμάς, ίδια με όσα αποκαλύπτεται ότι μεθοδεύει η ελληνική Κυβέρνηση σήμερα σε βάρος μας. Καμία διαφορά.

· Αν δεν έχετε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσετε την παράνοια και την ωμή κτηνωδία και την παλιανθρωπιά των συμφερόντων και των ξένων θα έπρεπε να το ήξερε ο κόσμος από πριν σας επιλέξει να ηγηθείτε του τόπου. Σε αυτό δεν χωρούν καθόλου προφάσεις και δικαιολογίες.

· Ακριβώς αυτό ψάχνει σήμερα ο κόσμος σε μία Κυβέρνηση. Να μην καταλήξει είτε από δειλία και ανεπάρκεια είτε από δόλο να συμφωνήσει με τον οποιονδήποτε πράγματα λανθασμένα και επιζήμια για τον τόπο. Και γι’ αυτό καθαίρεσε την προηγούμενη Κυβέρνηση και εξέλεξε εσάς και γι’ αυτό θα καθαιρέσει κι εσάς ομοίως αν στο τελικό αποτέλεσμα αποδειχθείτε ίδιοι με τους προηγούμενους.

· Αν έχετε τον κόσμο με το μέρος σας όπως έχετε τουλάχιστον μέχρι χθες, τις πλέον αρμόδιες Διεθνείς Πηγές και επιχειρήματα με το μέρος σας είτε στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ είτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα φαρμακευτικό και μη, έχετε με λίγα λόγια τα πάντα με το μέρος σας, αλλά παρόλ’ αυτά υποκύψετε ή συναινέσετε να συνομολογήσετε το αντίθετο, λυπούμαστε αλλά ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Σήμερα είναι αυτό το θέμα και αύριο κάποιο άλλο. Αν “σας έχουν πάρει τον αέρα” που λένε στην καθομιλουμένη και σας επιβάλλουν σταδιακά ό,τι ορέγονται, τότε δεν εκπροσωπείτε πια κανέναν γιατί κανείς έλληνας δεν σας ψήφισε για κάτι τέτοιο. Αυτή την εγκληματική συμπεριφορά την είχαν μια χαρά και οι προηγούμενοι.

· Αν απορρυθμιστεί η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα 10.000 Φαρμακεία της χώρας και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά, επιστήμονες και μη. Θα έχει επίσης επικοινωνιακά “βουβές” μεν αλλά σωρευτικά τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία αλλά και για την τσέπη όλων των ελλήνων πολιτών.

· Και τα δύο τα γνωρίζετε, τα έχετε λάβει γραπτώς, αναλυτικά και τεκμηριωμένα πέραν κάθε αμφισβήτησης και δεν έχετε καμία δικαιολογία επ΄ αυτού. Για ό,τι λοιπόν συμβεί σε τόσον κόσμο θα είστε ασυγχώρητοι και το κρίμα θα είναι στον λαιμό σας τόσο πολύ όσο και στων ξένων, αν τους αφήσετε να σας επιβληθούν σε αυτό το θέμα.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ και τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ:

· Μετά και την αποκάλυψη που έκανε έλληνας εκπρόσωπος επαγγελματικού κλάδου περί της δήλωσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ Paul Tomsen (28-5-2015) για τους έλληνες σαν ανθρώπινα όντα, η οποία αν ευσταθεί καθιστά τον εν λόγω άνθρωπο του ΔΝΤ αθεράπευτο φασιστόμουτρο, πωρωμένο ρατιστή και αληταρά/ψυχοπαθή ολκής,
πιστεύω πλέον ότι και ο πιο αγαθός, ευκολόπιστος και ανυποψίαστος πολίτης αυτής της χώρας έχει καταλάβει ότι ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ είναι να κάνετε κάτι καλό για την Ελλάδα.

· Το ότι ωθείτε προς υλοποίηση ένα χαοτικό μίγμα σωστών μεταρρυθμίσεων με καταστροφικές και κατάφωρα άδικες ιδεοληπτικές/εμμονικές επιλογές για τεράστιες μάζες ανθρώπων αυξάνει ακόμα περαιτέρω την προστυχιά σας.
Το να αναμίξετε βρεφική τροφή (σωστές μεταρρυθμίσεις) με δηλητήριο (καταστροφικές απορρυθμίσεις) για να κρύψετε το δηλητήριο από το ανυποψίαστο θύμα σας θα ήταν αστείο, φυσικά, να πιστεύετε ότι κάπου θα βοηθήσει να μειωθούν ή να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες σας.

· Στο θέμα των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικά (Μ.Υ.Συ.Φα.) υπάρχουν όλα τα επιχειρήματα και τα τεκμήρια ΕΝΑΝΤΙΟΝ της πρότασης σας για χορήγησή τους εκτός Φαρμακείων και για άρσης της Κρατικής Διατίμησης με καθορισμένη τιμή σε αυτά. Και από ντόπιες και διεθνείς πηγές και Οργανισμούς πολύ πιο έγκυρους και αρμόδιους από εσάς στο θέμα.

Επειδή έχει διαρρεύσει ότι απέναντι στην τεκμηριωμένη αλήθεια η δική σας “φαρέτρα¨επιχειρημάτων δεν είναι τίποτα παραπάνω από κάτι βλακώδη σλόγκαν του είδους:

– “Ε, αφού και στο εξωτερικό κάπου γίνεται αυτό που λέμε ας το κάνετε κι εσείς εδώ”, ασχολίαστο…
– “Γιατί δηλαδή; Η προηγούμενη Κυβέρνηση που ήθελε να το κάνει δεν αγαπούσε τον τόπο της δηλαδή;”, ασχολίαστο…
– “Το είχε δεχτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει, οπότε για εμάς αυτά που είπαν οι πρώην δεσμεύουν κι εσάς (!)”, ασχολίαστο…

– “Η απελευθέρωση είναι γενικώς κάτι καλό πάντα, όπως πχ. η ηλιοφάνεια (!)”, ασχολίαστο…
επίπεδο επιχειρηματολογίας που δείχνει πόσο πωρωμένοι, άσχετοι και ηλίθιοι είστε, και πόσο “μάυρα μεσάνυχτα” έχετε στα θέματα που καμώνεστε τους “διαπραγματευτές με άποψη”,
είναι φανερό ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα βρεθεί τρόπος να πάψετε να προστατεύεστε σαν δειλοί από την ανωνυμία, την αδιαφάνεια και την όποια νομική ασυλία έχει χτιστεί για να σας προστατεύει από τις συνέπειες των εγκλημάτων σας.

– Ο κόσμος στην Ελλάδα σας μισεί και σας σιχαίνεται από τα βάθη της καρδιάς του και έχει όλο το δίκιο με το μέρος του σε αυτό. Και όλα τα συναισθήματα όταν συσσωρεύονται για καιρό πάντα οδηγούν σε προβολή και στον έξω κόσμο με κάποιον/ους τρόπο/ους.

Διότι ξέρει ότι ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟ Ή ΟΜΑΔΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ. Όπως πχ. είστε εσείς αυτή τη στιγμή.

· Τα Φαρμακεία σαν Φαρμακεία προσφέρουν πάρα πολλά στην κοινωνία. Και η προσφορά τους πλέον είναι αποδεδειγμένη και μετρημένη και χρηματικά.
Και εσείς ποτέ δεν φέρατε σε κάποιο Μνημόνιο μία πρόταση που να αξιοποιεί και να αυξάνει αυτά που προσφέρουν τα Φαρμακεία.

Ποτέ δεν αξιοποιήσατε τις άπειρες διεθνείς και εγχώριες μελέτες περί Φαρμακείων και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
Ποτέ δεν ασχοληθήκατε με την εκμετάλλευση της υπεραξίας σε χρήματα και σε καλή υγεία που προσφέρεται από τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Φαρμακεία.

Ποτέ δεν ασχοληθήκατε με το επίπεδο καλής-υγείας και ευζωίας που επιτυγχάνεται χάρη στην ύπαρξη χιλιάδων, ανεξάρτητων, διάσπαρτων και οικονομικά βιώσιμων Φαρμακείων παντού.
Κοινώς ποτέ δεν σας ένοιαξε αληθινά να βοηθήσετε οικονομικά το Σύστημα Υγείας ούτε τους έλληνες πολίτες.

· Και αυτό υπογραμμίζει απλώς περαιτέρω το πόσο υποκριτές και επικίνδυνοι είστε για την Ελλάδα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Σε κάθε περίπτωση εμείς οι φαρμακοποιοί, αν και βαριά τραυματισμένοι από τους συνεχιζόμενους πολιτικούς εμπαιγμούς τόσων ετών, δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια:

– να παρακολουθήσουμε την υπονόμευση της Δημόσιας Υγείας,
– τη δραματική επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών που θα προκύψει αν “απελευθερωθεί” η τιμή και η διάθεση Μ.Υ.Συ.Φα.
– και διάλυση του κλάδου μας και των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν από αυτόν τις οικογένειές τους
προς όφελος και στο όνομα κανενός συμφέροντος.

Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Θα κάνουμε αρχικά έκκληση στο δίκαιο και στη λογική, και αν αυτό περιφρονηθεί θα αγωνιστούμε μαζί με όλη τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία εναντίον του οποιουδήποτε απειλεί τη Δημόσια Υγεία και τα Φαρμακεία, με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο πάθος που είχαμε πάντα σε αυτό. Άλλωστε δεν θα είναι και η πρώτη φορά.

Γιάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button