ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Μετά την πανδημία

Γράφει ο Αντώνης Δημόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας

1.Καθως το πρώτο κύμα της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη ολοκληρώνεται η διεθνής- και ευρωπαϊκή τάση -συγκλίνει στην στήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας, με απόλυτη προτεραιότητα και με γενναία χρηματοδότηση έξω από δημοσιονομικούς περιορισμούς(συν. Λισαβώνας).

Επίσης μια πλειάδα χορηγών εγχωρίων και διεθνών (οργανισμοί ,επιχειρήσεις ,ιδρύματα κ.λπ.) προσφέρουν αφειδώς την συμβολή τους σε είδος, χρήμα, ανθρώπινο δυναμικό και αγορά τεχνογνωσίας στην ίδια κατεύθυνσή .Η αποτυχία του ΠΟΥ αλλά και της διεθνούς κοινότητας (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση,G 20,) να συντονίσουν ένα κοινό σχέδιο έγκαιρης ενημέρωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ,-παρα τις προειδοποιήσεις από τους προηγουμένους ιούς ΣΑΡΣ και ΜΕΡΣ -μαζί με τα φαινόμενα έλλειψης διακρατικής υγειονομικής αλληλεγγύης, έχουν οδηγήσει όλους σε εθνικούς αυτοσχεδιασμούς.

2. Με δεδομένα τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αναχαίτησης του ιού στην χώρα μας ειδικά στον χώρο της Υγείας που απετέλεσε την πρώτη γραμμή του μετώπου είναι κρίσιμο και επείγον ταυτόχρονα μαζί με τον πρώτο θετικό απολογισμό να γίνει ταχύτατα η προετοιμασία για το επόμενο διάστημα.

Με την ίδια σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα εμπειρογνώμονες και θεσμικοί εταίροι καλούνται μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥπΥγειας να διαμορφώσουν τις νέες προτεραιότητες. Παράλληλα με την προσεκτική και συνεχώς ελεγχόμενη έξοδο θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός παρεμβάσεων με δεδομένη την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος ,που όλοι απευχόμαστε.

Είναι σημαντικό να υπάρξει μια προσπάθεια ορθολογικής κατανομής όσων επιπλέον πόρων κατευθυνθούν στην Υγεία εκμεταλλευόμενοι αυτήν την περίοδο ύφεσης της κρίσης και πολιτικής συναίνεσης, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις .Ταυτόχρονα θα ήταν ευκαιρία να αρθούν διαχρονικές στρεβλώσεις και να δρομολογηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχουν ανασταλεί η που χρονίζουν.

Η προσπάθεια ανάταξης της υποχρηματοδοτησης -κατάλοιπο των μνημονίων ( Δημ δαπάνη υγείας στα 2[3 της ΕΕ)-πρέπει να συνδυασθεί με πολιτικές ανανέωσης ,άρσης ανισοτήτων και παθογενειών, επανέναρξης παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού -ΚΕΝ,Εσυνετ, ψηφιοποιησης ,θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ΥΓ. Χάρτη κ.α. -που έχουν βαλτώσει

3.Νοσοκομεια: Αναμφίβολα η ενίσχυση των Νοσοκομείων με απόλυτη προτεραιότητα την αύξηση των ΜΕΘ σε 1200 ( μέσος ευρωπαϊκός όρος) , και την κατάλληλη στελέχωση τους με εξειδικευμένο προσωπικό ,εντατικολόγος και νοσηλευτές -αλλά και ειδική μέριμνα επαρκούς αποζημίωσης τους. Υπερβολές και πλειοδοσίες για διπλασιασμό τους η επίταξη των αντίστοιχων του ιδιωτικού τομέα είναι στο κλίμα δημιουργίας εντυπώσεων.

Αντίθετα η εμπειρία των Νοσοκομείων αναφοράς και του τρόπου λειτουργίας τους είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο για την διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα μπορούσε άμεσα να εφαρμοσθεί αντίστοιχα στον καρκίνο ,τον διαβήτη και στα καρδιαγγειακά που αποτελούν πραγματική μαστιγα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δικτύωσης στις 7 υγειον Περιφέρειες, διαρκή ηλεκτρονική ροή πληροφοριών , τήρηση αυστηρά των δικών τους θεραπευτικών πρωτοκόλλων ,έγκυρα αρχεία, μητρώο και φακέλους ασθενών.

Αυτό θα προκαλούσε αναχαίτηση και εξ ορθολογισμό των ροών των ασθενών από την επαρχία προς το κέντρο, εστιασμένη και πιο συστηματική θεραπεία και επανελέγχους, πολύ καλύτερη και εγγύτερη υπηρεσία στους πάσχοντες και συγκράτηση άσκοπων δαπανών

Η αναγκαία άμεση πρόσληψη προσωπικού, ένα άλλο θέμα πλειοδοσίας και αντιπαράθεσης ,πρέπει και μπορεί να γίνει ταχύτατα αλλά με δυο όρους: προσλήψεις κυρίως στην περιφέρεια και όχι στην Αθήνα, και βεβαίως πολλαπλάσιες νοσηλευτών που είναι το μεγάλο έλλειμα ,από αυτές των γιατρών.

Σημαντική είναι η επιλογή κατάλληλων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων αλλά και η σωστή διάθεση του προσωπικού μέσα στην κάθε περιφέρεια Η καίρια αυτή επιλογή προϋποθέτει βέβαια ενίσχυση του ρόλου των ΠΕΣΥ που τώρα λειτουργούν ως τροχονόμοι, αδυνατώντας να υλοποιήσουν σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια.

Η αναγκαστική παραμονή εντός των συγκεκριμένων ορίων της καραντίνας μας έμαθε και την ανάγκη της περιφερειακής υγειονομικής αυτοδυναμίας ,την απαίτηση οι μονάδες υγείας να μην λειτουργούν αυτιστικά αλλά σαν ένα μάχιμο σύνολο κάλυψης του πληθυσμού αναφοράς

Με αυτό τον τρόπο συνολικής αξιοποίησης των νοσοκομειακών μονάδων με δίκτυα και αλληλοεπικαλύψεις η δημιουργία νέων δομών σε μια χώρα 130 δημοσίων νοσοκομείων φαντάζει απόλυτα ανορθολογική και θυμίζει τα λάθη του Ντελορ2. Στην χώρα προέχει η ουσιαστική διοίκηση και οργάνωση του Εσύ με σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο ως ενότητα με σωστή συμμετοχή των υπαρχουσών δομών (πληροτητες σε πολλά νομαρχιακά νοσοκομεία στο 30%)

Τέλος το φαινόμενο της εξαφάνισης πολλών ασθενών με επείγοντα προβλήματα από τα νοσοκομεία αυτήν την περίοδο (μετα το πάθημα της Ιταλίας) ενισχύει την άποψη της καταπόνησης του συστήματος από πολλαπλές επανεισαγωγες ,στάθμευση μεγάλου αριθμού χρόνιων ασθενών αλλά και ψευδούς ζήτησης.

Ενα μεγάλο μέρος πασχόντων θα μπορούσαν να ανακουφισθούν καλυτέρα ,αποφεύγοντας τις φονικές ενδονοσοκομειακες λοιμωξεις,με ανάπτυξη εναλλακτικών σύγχρονων μορφών όπως κατ’ οίκον νοσηλεία, ξενώνες τελικού σταδίου και κυρίως από την-ανύπαρκτη τώρα- σύνδεση των εξωτερικών ιατρείων με την πρωτοβάθμια φροντίδα

4.Το πραγματικά μεγάλο έλλειμα της χώρας που φάνηκε ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο εξακολουθεί να είναι η παραμέληση της ΠΦΥ και της νέας Δημοσίας Υγείας . Το ιδιότυπο ελληνικό οικογενειακό κράτος προνοίας παγιδεύτηκε στην αδυναμία των γερόντων να φυλάξουν τα παιδιά ,και των ενήλικων να στηρίξουν επαρκώς τους ηλικιωμένους.

Ενα μεγάλο μέρος κόσμου ειδικά στην επαρχία ,έμεινε απομονωμένο, αποκλεισμένο, χωρίς στήριξη και φροντίδα. Η κρίση και η επιβεβλημένη κοινωνική αποστασιοποίηση μετέτρεψε την σημαντική υστέρηση οργάνωσης της πρωτοβάθμιας σε κραυγαλέα απουσία από την εθνική προσπάθεια.

ΟΙ πόρτες του ΕΣΥ θα αργήσουν κι άλλο για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων

Παρα τις πενιχρές εξαγγελίες καμμιά ουσιαστική ενίσχυση αυτού του χώρου δεν έγινε ,ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για το μέλλον των Τομμυ . Ακόμα και τα τωρινά συνεργεία ελέγχου λειτουργούν αποσπασματικά καθώς είναι εστιασμένα στην έρευνα του ιού χωρίς να προσφέρουν καμμιά άλλη ουσιαστική βοήθεια στην οικογένεια.

Η Δημόσια υγεία πέρα από την γενική βελτίωση της υγειονομικής επιτήρησης της επικράτειας και της λειτουργίας του δικτύου εργαστήριων της πρέπει να αυξήσει την τακτική εφαρμογή οροεπιδημιολογικών μελετών και την διαρκή ιχνηλάτηση και ανίχνευση κρουσμάτων . Σε μια χώρα με ασθενή μνήμη ας θυμηθούμε ότι η εξαιρετική εγρήγορση και μάχιμη ικανότητα του ΕΟΔΥ(πρώην ΚΕΛΠΝΟ),αντλεί σωρευτική θεσμική εμπειρία και γνώση-path dependence-_ από τους Ολυμπιακούς του 2004,την γρίπη του 09-019,και την λίαν επιτυχή και σιωπηλή αντιμετώπιση του ιού του Νείλου το 010-011.

Η άμεση ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχέδιου Δημ υγείας του Φεβρουάριου πέραν των βελτιώσεων στο δίκτυο επαρκούς επιτήρησης , μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και τον βραχίονα της παρέμβασης στους προσδιοριστικούς παράγοντες της υγείας .Είναι όμως καίρια η άμεση επαρκής και αποκεντρωμένη διαχείριση της πρόληψης τριών βαθμών με εθνικά σχέδια δράσης ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων όπως φάνηκε από την μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Ο εκτελεστικός ωστόσο οργανωτής της πρωτοβάθμιας παρέμβασης είναι ο ΕΟΠΥΥ που ολιγωρεί και έχει παγιδευτεί σε μια αργόσυρτη διαδικασία δημιουργίας ενός ενιαίου δικτύου για όλους τους πολίτες. Ακόμα σήμερα το 80% των πολιτών δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα όπως επίσης και το μεγάλο μέρος των εξωνοσοκομειακων γιατρών.

Δεν είναι δυνατόν τα φαρμακεία να λειτουργούν ξανά υποκαθιστώντας τον προσωπικό γιατρό και οι ασθενείς να παραπέμπονται σε τηλεφωνική επικοινωνία ουσιαστικά με όποιο γιατρό βρουν ,καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών ιατρείων ήταν κλειστά Βεβαίως για μια ακόμα φορά να επισημανθεί ότι η διείσδυση των γενοσημων στην χώρα εξακολουθεί να είναι ισχνή ,παρα την σημαντική προσπάθεια ανανέωσης και εξωστρέφειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ας μας διδάξουν επιτέλους τα εθνικά αντανακλαστικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ,αλλά και η ταχύτατη πρόσφατη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογραφησης

5.Ενα τελευταίο μάθημα από τον κορωνοϊό ας είναι και η κατανόηση της ανάγκης συνεργειών και παράλληλων δράσεων για επίτευξη προστιθέμενης αξίας ,συγκριτικών πλεονεκτημάτων και οικονομίων κλίμακας αυτήν την δύσκολη περίοδο. Το νομοσχέδιο ΑΝΤ. Τρίτσης που κατατίθεται φέρνοντας 2,5 δις στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να προβλέψει μια πιο ουσιαστική διάχυση πόρων και αρμοδιοτήτων για την υγειονομική παράμετρο της αυτοδιοίκησης ειδικά τώρα.

Η συνέργεια με το νέο ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ αλλά και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση και διακίνηση των ασθενών, στην καλύτερη αξιοποίηση εξαιρετικών μονάδων υγείας ,στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Με ειδική καθοδήγηση στα νοσοκομεία οι ασθενείς

Η δειλή πρόσφατη συμπερίληψη του ιδιωτικού τομέα σε δράσεις πρέπει να τον ωθήσει να υπερβεί την λογική της κερδοσκοπίας και της διαφήμισης μοντέρνων τεχνικών όπως και της κατάχρησης της βιοιατρικης τεχνολογίας και να συμμετάσχει στους σοβαρούς εθνικούς σχεδιασμούς στο συνολικό σύστημα υγείας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια δυο ταχυτήτων, ούτε τους ευσυνείδητους πληβείους για τα δύσκολα και την ελίτ των πατρικίων για τα εύκολα περιστατικά (creaming) .

Συμπερασματικά η εμπειρία -και απειρία αντιμετώπισης-της κρίσης της πανδημίας στην συνέχεια μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης μας οδηγεί στην ανάγκη ανα-πλαισιωσης των απόψεων και πρακτικών μας απέναντι στο δικό μας σύστημα υγείας και την λειτουργία του Μια ισχυρή αίσθηση αβεβαιότητας όλου του πλανήτη μπορεί να συνεπάγεται μια γενναία αναθεώρηση σε παρωχημένες δικές μας βεβαιότητες , στερεότυπα και εμμονές -με δόση ιδεοληψίας– ,σχεδιασμό και υλοποίηση αναγκαίων μετασχηματισμών και υπέρβαση των αποτυχιών του παρελθόντος

Διοικητές νοσοκομείων με οδηγίες

ΥΓ. Με όλο τον κίνδυνο του ιεροκήρυκα, στον όποιο προσωπικό αναστοχασμο του καθενός της περιόδου αυτής του εγκλεισμού, ας προστεθεί και η διαχρονική ενότητα ,της ενιαίας υγείας ανθρώπων ,ζώων ,αλλά και του συνολικού περιβάλλοντος. Αυτό που η κλιματική αλλαγή θα μας θυμίζει διαρκώς , όταν γρήγορα μετα την λήξη αυτής της πανδημίας θα ξεχάσουμε την αγριότητα και την απληστία της ανθρώπινης ύπαρξης

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close