ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετά τις ανατρεπτικές εκλογές των φαρμακοποιών: Τι δηλώνουν οι παρατάξεις

Ανατροπές είχαν οι εκλογές για το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αφού δεν εξελέγησαν παλιά και βαριά ονόματα του κλάδου όπως ο Κ.Λουράντος, ο Κ.Θεοδοσιάδης και ο Κ.Σοφιανόπουλος.
Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά όλο το παρασκήνιο: «Ανατροπή στους φαρμακοποιούς: Γιατί δεν εξελέγη ο Κ.Λουράντος; Όλο το παρασκήνιο»

Η παράταξη που έκοψε το νήμα και βγήκε πρώτη είναι η ”ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Φαρμακείο του αύριο” με επικεφαλής τον Απόστολο Βαλτά.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της παράταξης:

“Κοιτάμε την επόμενη μέρα ! Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που αγκάλιασαν την πρότασή μας και ανέδειξαν τον συνδυασμό μας ”ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Φαρμακείο του αύριο” πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ του ΠΦΣ.

Από σήμερα, με νέα νοοτροπία και κατεύθυνση, δημιουργούμε ελπίδα και όραμα με στόχο τη συγκρότηση ενός Ισχυρού και Αποτελεσματικού Προεδρείου που θα σηματοδοτήσει την προοπτική εξόδου του κλάδου από τα σημερινά αδιέξοδα. ”ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Φαρμακείο του αύριο”.

Μεταξύ των παρατάξεων που «κατέβηκαν» στις εκλογές και εξέλεξαν εκπρόσωπο ήταν και ο «Νέος Δρόμος», που αποτελείται κυρίως από νέους φαρμακοποιούς.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την τιμή που μας επιφυλάξατε να έχουμε εκλεγμένο εκπρόσωπό μας στην επόμενη Διοίκηση του Ανωτάτου Συλλογικού Οργάνου μας.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσους εξελέγησαν αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν αγώνα σε αυτές τις εκλογές, όλοι μας καταπώς μπορέσαμε και πράξαμε.

Oφείλουμε πάντως να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη γνώμη μας η τωρινή διαδικασία εκλογής Διοίκησης στον ΠΦΣ, με μόλις 178 αντιπροσώπους σε σύνολο σχεδόν 10.000 ισότιμων συναδέλφων, έχει πολλά περιθώρια να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί, ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε τυχόν υπόγεια μεθόδευση θα μπορούσε να την επηρεάσει σοβαρά, λόγω του ολιγάριθμου των ψηφοφόρων.
Παρόλ΄ αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αμείλικτα και επείγοντα, και απαιτούν εφικτές λύσεις.

Πρώτο και κύριο από άποψη επείγοντος πρόβλημα σήμερα είναι όλα όσα έχουν συμβεί στο θέμα της εκτέλεσης και αποζημίωσης συνταγών με ιατροτεχνολογικά υλικά.

Και έχει χοντρικά 2 σκέλη:

1) Την αντισυμβατική καθυστέρηση πληρωμής μας, πολλούς μήνες μετά την ανώτατη προθεσμία πληρωμής που ορίζεται στις εξήντα (60) ημέρες, έστω και αν προστεθεί σε αυτό και η παράταση των όχι πάνω από τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται Συμβατικά, σε περίπτωση αντικειμενικών δυσχερειών.

2) Τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην εκτέλεση όσο και στην αποπληρωμή των Γνωματεύσεων που οφείλονται:

– Την περιττή πολυπλοκότητα τόσο στην εκτέλεση των Γνωματεύσεων όσο και υποβολής τους στο τέλος κάθε μήνα μέσω του e-ΔΑΠΥ.

– Την απουσία αυτόματων ηλεκτρονικών απαγορεύσεων («κόφτες»), από την αρχή, δηλαδή από τη συνταγογράφηση.

– Την αδιαφάνεια στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη συνταγογράφηση και τους όρους της, καθώς τόσο ο Ενιαίος Κανονισμών Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) όσο και το λοιπόν νομικό πλαίσιο είναι λειψά, αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές και θεσπίστηκαν πριν την έναρξη της τωρινής ηλεκτρονικής εκτέλεσης Γνωματεύσεων ιατροτεχνολογικού υλικού, κάτι που οδηγεί σε άδικες περικοπές Γνωματεύσεων από συναδέλφους, εκ των υστέρων.

– Την απουσία ολοκληρωμένου τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατροτεχνολογικού.

– Την ανεπίτρεπτη σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία διατίμησης στη λιανική τιμή με παράλληλη πλήρη απουσία χονδρικής τιμής (φερ΄ ειπείν φόρμουλες-γάλατα 1ης βρεικής ηλικίας), που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησης αυτών των αγαθών από τα Φαρμακεία και έτσι σε αναπόφευκτη μεγάλη και αναίτια ταλαιπωρία για τον κόσμο να τα προμηθευτεί.

– Τη βιασύνη με την οποία το Σύστημα ετέθη τελικά σε λειτουργία πριν να είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω έχουν διευθετηθεί ή είναι προγραμματισμένα να διευθετηθούν σύντομα και χωρίς συνέπειες στο μεσοδιάστημα για τα Φαρμακεία.

Όλα τα παραπάνω, αν και χρειάζεται πολιτική απόφαση για να λυθούν, δεν αποτελούν πολιτικά προβλήματα. Αποτελούν κυρίως τεχνικά και νομικά προβλήματα, οπότε τέτοιες μόνο μπορούν να είναι και οι λύσεις τους.

– Ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, στο ύφος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό τεχνολογικά.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται και παρουσία φαρμακοποιών κατά την υλοποίηση, που θα δίνουν την κατεύθυνση στους προγραμματιστές πώς να φτιάξουν μία απλή και φιλική στη λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμα, με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν τα περισσότερα περιττά βήματα κατά την εκτέλεση και την υποβολή και αργότερα την εκτέλεση των συνταγών μέσω των προγραμμάτων Φαρμακείων και μόνο.

– Έναν ολοκληρωμένο τιμοκατάλογο ιατροτεχνολογικών υλικών, ενσωματωμένο στο σύστημα συνταγογράφησης και με διατιμημένες όλες τις τιμές τόσο στο λιανικό όσο και στο χοντρικό σκέλος τους.

– Ένα προληπτικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα απαγορεύει τη συνταγογράφηση Γνωματεύσεων με λάθη, αλλά και ένα επίσημο, απλό και λιτό κείμενο με το τι πρέπει να προσέχουν οι συνάδελφοι σε μία Γνωμάτευση ώστε αυτή να θεωρείται ορθώς εκτελεσμένη.

Δεύτερο με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Διοίκηση του ΠΦΣ, είναι θέματα που παραμένουν ως σκιά και κακοφορμίζοντα, δυσεπίλυτα και δυσοίωνα ως μελλοντική εξέλιξη:

• Το θέμα της συνεχούς μείωσης τιμών φαρμάκων χωρίς όμως μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης της Ελλάδας, που οδηγεί σε ασύδωτο κανιβαλισμό τιμών και μεριδίων από νεότερα φάρμακα σε βάρος των υπολοίπων.

Μία μαύρη τρύπα σπατάλης που ενώ η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να βουλώνει ακόμα δεν τα έχει καταφέρει ολοκληρωμένα, και όλο αυτό μέσω Επιτροπή στην οποία συμμετέχει θεσμικά και ο ΠΦΣ (Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμ. Δαπάνης του Υπ. Υγείας),

• Το θέμα της αποδεδειγμένης πλέον εμπειρικά ζημίας για τους πολίτες και τα Φαρμακεία που έχει προκύψει από τις άρσεις του πρόσφατου παρελθόντος μίας σειράς ρυθμίσεων στη λειτουργία των Φαρμακείων.

• Η γενναία και φιλότιμη αλλά ακόμα σε πρώιμα στάδια, οργάνωση της Διά Βίου Εκπαίδευσης και της εφαρμογής νέων υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών από τα Φαρμακεία, με αναγνωρισμένο, τυποποιημένο, μαζικό και μεθοδικό τρόπο.

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, που έρχονται ως παρακαταθήκη από το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Διοίκηση του ΠΦΣ.

Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θα συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως όσους συμφωνούμε ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πάνω απ΄ όλα και το εννοούμε.

Η εμπιστοσύνη σας μας τιμά και ταυτόχρονα μας δεσμεύει για το μέλλον

ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 

στην Υπηρεσία των Φαρμακοποιών με Δύναμή μας τη Γνώση

Βαρδιάμπασης Κώστας,

Βογιατζής Γιώργος,

Δαγρές Γιάννης,

Μπάρλας Βαγγέλης,

Ράγιας Δημήτρης,

Χασανέας Κώστας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button