ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετά τις γιορτές τα αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ! Εμπλοκή με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Μετά τις γιορτές αναμένεται να πάρουν τελικά τα αναδρομικά τους οι γιατροί του ΕΣΥ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Μπορεί οι ένστολοι να εισπράττουν άμεσα τα ποσά που δικαιούνται, φαίνεται όμως ότι οι γιατροί θα χρειασθεί να δείξουν λίγο υπομονή. Άλλωστε η τροπολογία που ψηφίστηκε δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να τα καταβάλει έως τις 27 Ιανουαρίου του 2019.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που συναντήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) επεσήμανε ότι το θέμα έγκειται στο πότε θα καταβάλει το σχετικό ποσό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε στη συνέχεια να μοιρασθεί στις ανάλογες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του- όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός τους γιατρούς του ΕΣΥ- θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ετοιμασθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες.
Το ποσό πάντως που αναμένεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους γιατρούς είναι 185 εκατ. ευρώ μικτά που αντιστοιχούν σε 115 εκατ. ευρώ καθαρά. Κονδύλι που πρόκειται να μοιρασθεί σε περίπου 20.000 γιατρούς.

Όλη η διαδικασία

Μόλις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταβάλει τα 185 εκατ. ευρώ, το κονδύλι θα μοιρασθεί στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) όλης της χώρας και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα νοσοκομεία, ώστε οι υπηρεσίες μισθοδοσίας να διανείμουν τα ποσά στους δικαιούχους γιατρούς.

Τα αρμόδια τμήματα στα νοσοκομεία ετοιμάζουν ήδη τις λίστες των δικαιούχων ώστε να μπορούν να δοθούν μόλις φθάσουν τα χρήματα.
Να υπενθυμιστεί ότι δικαιούχοι είναι όσοι ήταν εν ενεργεία στο ΕΣΥ από 13.11.2014 έως και 31.12.2016. Όσο για τα χρήματα, διαβάστε ΕΔΩ τι δικαιούται κάθε γιατρός: «Δείτε τα ποσά που υπολογίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα αναδρομικά των γιατρών!»

Ωστόσο φαίνεται ότι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός θα φέρει καθυστερήσεις, αφού απαιτούνται αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των δικαιούχων και οι μεταφορές των χρημάτων.

Εμπλοκή με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Όμως δυσκολίες προέκυψαν για την καταβολή των αναδρομικών στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Και αυτό διότι πριν από 1.1.2015 τα Κέντρα Υγείας υπάγονταν στα Νοσοκομεία, ενώ από 1.1.2015 η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) όπου και είναι ενταγμένα τα μισθολόγια του ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα και με τα όσα εξήγησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ΟΕΝΓΕ.

Έτσι ουσιαστικά τα αναδρομικά κόβονται στα δύο αφού υπάρχει μία περίοδος όπου τα Κέντρα Υγείας ανήκαν στα Νοσοκομεία και μία άλλη που ήταν ενταγμένα στις ΥΠΕ δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για τα αναδρομικά είναι από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.

Ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να καταβληθούν σε όλους τους γιατρούς την ίδια περίοδο και στους 2400 που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας μεταξύ αυτών και όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ μεταφέρθηκαν στα Κέντρα Υγείας και σήμερα ανήκουν στο ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προβλέπει η Τροπολογία για τα αναδρομικά των γιατρών του ΕΣΥ! Όλη η απόφαση

Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία

Αναδρομικά εξπρές, με κρατήσεις αλλά χωρίς αυξήσεις! Τι να περιμένουν οι γιατροί του ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button