ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετά τους γιατρούς και οι ασθενείς γυρίζουν την πλάτη στη νέα Πρωτοβάθμια! Όλοι οι λόγοι

Αρχική > Άρθρα > Μετά τους γιατρούς και οι ασθενείς γυρίζουν την πλάτη στη νέα Πρωτοβάθμια! Όλοι οι λόγοι

Από το κακό στο χειρότερο…Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, αποτυπώνεται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την ίδια στιγμή τρεις στους πέντε γυρίζουν την πλάτη στον “οικογενειακό γιατρό” καθώς ένα ποσοστό που αγγίζει το 70% δεν έχουν καν εγγραφεί!

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα το 59% των πολιτών δηλώνουν πως θα παραμείνουν στον γιατρό που τούς παρακολουθεί σήμερα.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Η ανεπάρκεια (και) του συστήματος εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στα νοικοκυριά, με το 80% των ασθενών να πληρώνουν από την τσέπη τους για επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

Το 20% δηλώνουν πως έχουν πληρώσει περισσότερα από 70 ευρώ και το 13% πάνω από 100 ευρώ. Σε δυσμενή θέση βρίσκονται τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, το 60% των οποίων δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούνται.

Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες Υγείας, ενώ τους τελευταίους οκτώ μήνες παρατηρείται επιδείνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Παράλληλα αυξήθηκε, ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα ενώ αυξημένος είναι, κατά 16% ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από 30% σε 46%.

Το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, του α’ αντιπροέδρου Φ. Πατσουράκου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου I. Kεχρή, Π. Λεονάρδου, Σ. Προβατά, Α. Χατζή και Π. Ψυχάρης. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι πέντε Συλλόγων πασχόντων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε σε ποιες περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και πόσοι! Όλοι οι πίνακες

Αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ μέχρι και 13 Ιανουαρίου! Νέα ενημέρωση από το υπ.Υγείας

Αδειάζει το ΕΣΥ από γιατρούς! Πόσοι αποχωρούν

Οι εξαγγελλίες Αν. Ξανθού στη Βουλή! Τι προανήγγειλε για νοσοκομεία, φάρμακα και προσλήψεις

Γιατροί Κέντρων Υγείας: Έρχεται ταλαιπωρία για τους ασθενείς με το νέο σύστημα παραπομπών! Το κακό παράδειγμα της Βρετανίας

Ποιοι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών! Τι είπε ο υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button