Ειδήσεις Υγείας

Μεταβολικό σύνδρομο: Πώς αναγνωρίζεται, πώς αντιμετωπίζεται

Το μεταβολικό σύνδρομο απειλεί ένα στους τρεις ενηλίκους με καρδιαγγειακά προβλήματα. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για να διαγνωστεί κάποιος με μεταβολικό σύνδρομο, θα πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω ή να είναι σε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο/α από αυτά:

Περιφέρεια μέσης (κοιλιακή παχυσαρκία) >102 cm (ανδρες) και >88 cm (γυναίκες)

Σάκχαρο νηστείας >110 mg/dl για όλους.

Αρτηριακή πίεση >130/85 mmHg για όλους

Τριγλυκερίδια >150 mg/dlγια όλους

Χοληστερόλη HDL < 50 mg/dl (ανδρες) και < 60 md/dl (γυναίκες)

Η ηλικία, αν και δεν είναι φυσικά μέρος του μεταβολικού συνδρόμου, είναι ένας επιπλέον παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου ξεκινώντας απ τα 45 έτη για τους άνδρες και τα 55 έτη για τις γυναίκες.

Υπάρχει θεραπεία για το μεταβολικό σύνδρομο;

Η ακρογωνιαία λίθος της θεραπείας του μεταβολικού συνδρόμου είναι η διαιτητική αγωγή, ιδιαίτερα η μεσογειακή διατροφή, και η σωματική άσκηση.

.Το κύριο στοιχείο της είναι η κατανάλωση φυτικών προϊόντων όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο. Επίσης, εμπεριέχει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριού και μια μέτρια κατανάλωση κρασιού. Οι τροφές αυτές σχηματίζουν τη διατροφική βάση που προσφέρει πολλά πολύτιμα ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

 

 

 

 

 

Παράλληλα η άσκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προστατευτικούς παράγοντες πρόληψης και αντιμετώπισης των επιμέρους στοιχείων του μεταβολικού συνδρόμου, και συνεπώς προστατεύει και από την εμφάνιση του ίδιου του συνδρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θυρεοειδής: Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν «δουλεύει» καλά!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button