Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Μεταλλική γεύση στο στόμα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται;

Η μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες  ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι κυριότεροι παράγοντες που ”ενοχοποιούνται” για αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση είναι:

Κακή στοματική υγεία

Όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά μπορεί να βιώσουν μια μεταλλική γεύση που οφείλεται σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ή λοίμωξη των δοντιών. Ακόμα και μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Ορισμένα φάρμακα

Η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει εκτός από ξηροστομία και μεταλλική γεύση. Αυτά κυρίως είναι:

Αντιβιοτικά
Αντικαταθλιπτικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα
Φάρμακα για την πίεση του αίματος και το γλαύκωμα
Αντιμυκητιασικά
Στεροειδή
Επιθέματα νικοτίνης
Διουρητικά
Αντιισταμινικά
Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Ορισμένες βιταμίνες με βαρέα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ή το χρώμιο μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση στο στόμα.

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση συνδεέται και με κάποιες παθήσεις όπως:

Άνοια

Εάν κάποιο μέρος του εγκεφάλου δεν λειτουργεί σωστά όπως συμβαίνει στην άνοια τότε οι πάσχοντες αρκετές φορές μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης και να έχουν μεταλλική γεύση στο στόμα.

Άλλες αλλεργίες

Μερικές αλλεργίες προκαλούν προβλήματα στους ρινικούς κόλπους, το οποίο εν συνεχεία προκαλεί την μεταλλική γεύση στο στόμα.

Νεφρική ανεπάρκεια- Διαβήτης

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες δυσγευσίας. Η μεταλλική γεύση είναι αρκετά συχνή σε άτομα με διαβήτη, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button