Ειδήσεις Υγείας

Μεταλλική γεύση στο στόμα: Όλες οι πιθανές αιτίες και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία μας. Μάλιστα στην περίπτωση, που η κατάσταση αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε επιβάλλεται άμεσα η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.

Μάθετε ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν την μεταλλική γεύση!

Κακή στοματική υγεία

Όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά μπορεί να βιώσουν μια μεταλλική γεύση που οφείλεται σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ή λοίμωξη των δοντιών.

Ιώσεις και  ρινική οδό

Επειδή οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης είναι τόσο στενά δεμένες μεταξύ τους, τυχόν προβλήματα στους παραρρινίους κόλπους (τα κοιλώματα γύρω από τη ρινική οδό) μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης σας. Οι πιο συχνές καταστάσεις που ενοχοποιούνται για την μεταλλική γεύση είναι:

Κοινό κρυολόγημα
Μόλυνση ρινικών κόλπων
Αλλεργίες

Ρινικοί πολύποδες
Λοίμωξη του μέσου ωτός, ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

 

 

 

 

 

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μερικές φορές, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντι-υπερτασικά, αντιμυκητιασικά και άλλα μπορεί να αφήσουν μια επίγευση στο στόμα όταν ο οργανισμός δεν τα απορροφά.

Βιταμίνες

Η λήψη ορισμένων βιταμινών με βαρέα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ή το χρώμιο μπορεί να είναι η αιτία της μεταλλικής γεύσης στο στόμα.

Εγκυμοσύνη

Μερικές γυναίκες αναφέρουν αλλαγή στη γεύση και στην οσμή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους εξαιτίας ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες δυσγευσίας. Η μεταλλική γεύση είναι αρκετά συχνή σε άτομα με διαβήτη, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συσσώρευση απόβλητων στους νεφρούς μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή, ή απώλεια της όρεξης, προκαλώντας μια μεταλλική γεύση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την μεταλλική γεύση στο στόμα

Σε γενικές γραμμές μπορείτε να:

Πίνετε περισσότερο νερό (εκτός αν η υποκείμενη αιτία είναι η νεφρική ανεπάρκεια)
Δοκιμάσετε διάφορα μπαχαρικά και στο φαγητό σας
Αποφύγετε το κάπνισμα
Σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών πάντα μετά το φαγητό
Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόταση: Πότε να ανησυχήσετε;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button