Ειδήσεις Υγείας

Μετατραυματικό στρες: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Το μετατραυματικό στρες είναι μια συναισθηματική διαταραχή που εκδηλώνεται εξαιτίας ενός τρομακτικού γεγονότος (φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, βιασμοί, κακοποίηση, τρομοκρατικές ενέργειες κλπ), το οποίο απείλησε τη ζωή ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων και το οποίο ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπινων εμπειριών.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι μετά από σημαντικά γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή μετά τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ, δημιουργούνται ψυχικές διαταραχές.

Φυσικά οι διαταραχές αυτές διαφέρουν ανάλογα και με το μέγεθος της καταστροφής. Για παράδειγμα ο τυφώνας Κατρίνα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν υποστεί οι Η.Π.Α.

Μετά από 4 μήνες το 30% των κατοίκων έπασχαν από τον σύνδρομο του μετατραυματικού στρες. Όπως έδειξε η έρευνα, ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε μετραυματικό στρες στο  15%  του πληθυσμού και μετά από ένα χρόνο το ποσοστό έφτασε το 21%, καθώς επίσης και οι αυτοκτονικές τάσεις στην αρχή ήταν στο 2,8% και ύστερα άγγιξαν το 6,4%.

Όσον αφορά το γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκείνοι που είχαν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους ίσως ήταν η αιτία που είχαν κατά 53% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα και υπέρταση.

Η διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στην αξιολόγηση του ειδικού ως προς τα συμπτώματα. Τέσσερα είναι τα βασικά κριτήρια που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της διαταραχής:

– οι επαναλαμβανόμενες εικόνες από το περιστατικό (flashbacks)
– οι συμπεριφορές αποφυγής (το άτομο δε μιλά για το περιστατικό και αποφεύγει οτιδήποτε θυμίζει το περιστατικό)
– αλλαγές στις συνήθειες ύπνου (κακή ποιότητα ύπνου, αϋπνία κ.λπ.)
εναλλαγές στη διάθεση και επίμονη ανησυχία ότι θα συμβεί κάτι κακό”.

Αντιμετώπιση

Οι πάσχοντες μπορεί να βοηθήσουν τον εαυτό τους μιλώντας για αυτό που του συνέβη πώς αισθάνονται και για ό,τι θυμούνται.

Καλό είναι να μιλούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με εκείνους που το βίωσαν τα ίδια.
Να μην φοβούνται ή να μην ντρέπονται να κλάψουν

Να φροντίζουν τη διατροφή τους και να προσπαθούν να ξεκουράζονται

Να αποφεύγουν το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button