main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Με κινητές Μονάδες Υγείας η περίθαλψη στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές! Τι ανακοίνωσε ο Αν. Ξανθός

Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αναλάβουν την περίθαλψη των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών αφού δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ υγείας.

Όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός υγείας Αν. Ξανθός παρουσιάζοντας το…success story της ΠΦΥ σε σημερινή πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο  μια πραγματική δυσκολία του όλου εγχειρήματος, είναι η περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αγκάθια τους εγχειρήματος: «Άστεγες» και χωρίς γιατρούς ένα χρόνο μετά οι ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

Έτσι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών φαίνεται ότι μένουν στο έλεος του θεού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξανθός προανήγγειλε πως η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας εκτός των πόλεων, στην ύπαιθρο, στα νησιά, στα ορεινά και δυσπρόσιτα μέρη θα γίνεται από Κινητές Μονάδες ΠΦΥ.

Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από επαγγελματίες υγείας όπως γιατρούς, οδοντίατρους, νοσηλευτές επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων κλπ, οι οποίοι θα έχουν οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία αυτού του υγειονομικού προσωπικού σε δημοτικά διαμερίσματα που σήμερα, λόγω ανεπαρκειών στη στελέχωση των ΚΥ, των ΠΠΙ και ΠΙ της υπαίθρου, εμφανίζουν ελλιπή ιατρική κάλυψη και οι κάτοικοι τους στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας.

Η Κινητή Μονάδα ΠΦΥ θα αποτελέσει «όχημα» για την περιφερειακή αποκέντρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και για την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας και στις πιο άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Θα αναλάβει δηλαδή να υλοποιήσει τη φιλοσοφία του νέου μοντέλου ΠΦΥ και των ΤΟΜΥ ( που αναπτύσσονται κυρίως σε αστικές περιοχές ) στις πιο απαιτητικές και δύσκολες συνθήκες του αγροτικού πληθυσμού.” υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Μάλιστα η όλη χρηματοδότηση του εγχειρήματος αυτού θα γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους (Πρόγραμμα ΜΔΤ -Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα).

Τι θα γίνει με τους γιατρούς

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της έλλειψης γιατρών στις ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα εργάζονται 510 γιατροί και σύντομα θα υπάρξει νέα προκήρυξη τον Ιανουάριο ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν βελτιώσεις στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες, οικογενειακούς γιατρούς, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Βάση στοιχείων ο τελικός στόχος των 239 ΤΟΜΥ που έπρεπε να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα από χθες τελικά θα επιτευχθεί μέσα στο 2019. Για τις ήδη υπάρχουσες ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι λειτουργούν 99 ΤΟΜΥ ενώ ο κ. Βαρδαρός λίγο αργότερα για 101 ΤΟΜΥ ο κ. Βαρδαρός εξηγώντας μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο μέρες τέθηκαν αυτές οι 2 σε λειτουργία αλλά δεν πρόλαβε να ενημερώσει τον υπουργό!

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία οι 2.800 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που θα συμβάλλονταν μέσω του ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη μόλις 700. Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί το δραματικό έλλειμμα γιατρών το υπουργείο Υγείας «ονόμασε» οικογενειακούς γιατρούς τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας.

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι ηΤΟΜΥ ήταν η επιλογή του Υπουργείου Υγείας και όχι της τρόικας, για να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους ένα νέο σχέδιο για την ΠΦΥ βασισμένο στον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδού οι μισθοί των οικογενειακών γιατρών των ΤΟΜΥ! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας

Αλλάζει ο χρόνος επίσκεψης για τους γιατρούς στις ΤΟΜΥ! Τι προβλέπεται

Γιατροί Κέντρων Υγείας: Ποιες ΤΟΜΥ; Καταρρέουν και τα Κέντρα Υγείας!

Αυξάνονται οι ΤΟΜΥ αλλά χωρίς γιατρούς! Τι σχεδιάζεται

Προς αναζήτηση κτιρίων για τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Υπ.Υγείας: Το νέο μοντέλο των ΤΟΜΥ δε θα είναι ιατροκεντρικό! Έρχονται οι νέες προκηρύξεις για γιατρούς

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close