ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Με ρυθμούς…χελώνας οι διαπραγματεύσεις στον ΕΟΠΥΥ! Στον «αέρα» οι συμβάσεις των γιατρών

Οι διαπραγματεύσεις με όλους τους κλάδους (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κλπ) για τη δημιουργία νέων συμβάσεων συνεχίζονται, αλλά με ρυθμούς.. χελώνας.
Αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε για άλλη μια φορά στην παράταση των συμβάσεων ειδικά με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου (30.6.2016).

Γιατροί .

Βέβαια ο κλάδος δεν επιθυμεί άλλη μία παράταση, δεδομένου ότι έχουν δοθεί ήδη πολλές και οι όροι αποζημίωσης των γιατρών θεωρούνται εξαιρετικά κακοί. Άλλωστε μία επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό κοστολογείται κοντά στα …6,5 ευρώ καθαρά, τα οποία μάλιστα ο γιατρός θα τα λάβει με καθυστέρηση μηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσουν επίσχεση εναντίον του ΕΟΠΥΥ την 1η Ιουνίου. Δείτε ΕΔΩ τα ακριβή αίτια της επίσχεσης που έχει ανακοινώσει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ): «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις από 1η Ιουνίου»

Ωστόσο στην συνέχεια φαίνεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη προς την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, όπως κατήγγειλε η ίδια, να μην ξεκινήσει η επίσχεση.

Σωτήρης Μπερσίμης Άννα Μαστοράκου
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ο κλάδος όμως δε φαίνεται να κάνει πίσω. Δείτε ΕΔΩ τι διαμήνυσαν οι γιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στη διοίκηση του Οργανισμού: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: «Δε σταματάμε την επίσχεση αν δεν…» Τι θα κάνουν!»

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ενώ εδώ και αρκετές εβδομάδες γίνονται συναντήσεις στον ΕΟΠΥΥ μεταξύ των δύο πλευρών, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο τεχνικό. Εξάλλου οι συζητήσεις προς ώρας γίνονται με τις Υποεπιτροπές και παρουσία τεχνικών κλιμακίων του Οργανισμού.

Έπονται οι πιο… «υψηλές» συναντήσεις όπου και θα τεθούν οι όροι αποζημίωσης κ.λ.π.
Το ζήτημα βέβαια είναι από την πλευρά της Διοίκησης του Οργανισμού πως θα κουρευτούν κονδύλια, ενώ από την πλευρά των γιατρών τίθεται θέμα αξιοπρεπούς αποζημίωσης.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος επισημαίνει στο HealthReport.gr ότι απαιτούνται επιπλέον κονδύλια για τις επισκέψεις των γιατρών, αλλά και επιπλέον συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ασφαλισμένοι.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος

Σήμερα χρειάζονται 40 εκατ. επισκέψεις γιατί στατιστικά προκύπτει ότι ανά κάτοικο θέλουμε 4 επισκέψεις σε όλες τις ειδικότητες γιατρών. Είμαστε περίπου 10 εκατ. Έτσι αντιστοιχούν περίπου 40 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς” σημειώνει ο κ.Βλασταράκος και συμπληρώνει: “Τα 30 εκατ. των επισκέψεων πρέπει να γίνουν μέσω ΕΟΠΥΥ και περίπου 10 εκατ. μπορούν να γίνουν στο δημόσιο ΠΕΔΥ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Άρα για 30 εκατ. επισκέψεις με 10 ευρώ την κάθε μία, και με το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων ανά γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί 15.000 γιατρούς ενώ διαθέτει μόνο 5.000 συμβεβλημένους. Όσο για τον προϋπολογισμό χρειάζονται 300 εκατ. ενώ υπάρχουν μόνο 102 εκατ. ευρώ” καταλήγει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: «Δεν σταματάμε την επίσχεση αν δεν…» Τι θα κάνουν!

Προς πώληση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Πως θα βγάλει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ

Πρόστιμα με…μπόνους στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά σαφάρι ελέγχου σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button