ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Με ρυθμούς…χελώνας το νομοσχέδιο για τα φάρμακα!

Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες προαναγγελιών και δηλώσεων για τις αλλαγές που έρχονται στη φαρμακευτική πολιτική, για να πάρει τελικώς και νέα αναβολή το σχέδιο νόμου που θα αλλάξει την αγορά φαρμάκου στη χώρα μας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έδωσε την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου μετά από τέσσερις μήνες στην εξουσία προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα ανακοινωθεί η νέα φαρμακευτική πολιτική, έδωσε τελικώς και νέα παράταση στον …εαυτό της για να παρουσιάσει τις πολυδιαφημιζόμενες αλλαγές.

(Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τις πρώτες ανακοινώσεις: Κουρουμπλής στο HealthReport.gr: «Θα αλλάξουμε όλο το μοντέλο στα φάρμακα»! Τι θα γίνει με τιμές- αποζημιώσεις)

Κι ενώ όλοι ανέμεναν συγκεκριμένα μέτρα και το σχετικό νομοσχέδιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρέτεινε τη γνωστοποίηση των αλλαγών για τα τέλη Ιουνίου.
Όπως μάλιστα δικαιολογήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής: «είναι ένα σύνθετο θέμα και πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις αν και με τη φαρμακοβιομηχανία υπάρχει συνεννόηση».

Τα μέτρα που …θα έρθουν

Και οι αόριστες  ανακοινώσεις που ήταν λίγο πολύ γνωστές, κυρίως από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έχουν ως εξής:

-Έρχεται rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) όγκου όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πληρώνουν με βάση τις πωλήσεις του. Καταργούνται τα σημερινά 8 σύνθετα rebate.

-Έρχεται ελάφρυνση για τους μη έχοντες ασθενείς καθώς σύμφωνα με τον κ.Κουρουμπλή η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων αυξήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια από 12% σε πάνω από 30%. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους κοντά στα 622 εκατ. ευρώ για φάρμακα.

Φάρμακα προσβάσιμα για όλους

-Διόρθωση λαθών στην τιμολόγηση φαρμάκων που σημαίνει και αύξηση για κάποια αλλά και μείωση για κάποια άλλα ώστε να έρθουν στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης όπως προβλέπει ο νόμος.

-Ετήσια τιμολόγηση των φαρμάκων και όχι εξάμηνη όπως γίνεται σήμερα.

-Στόχος η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα «από όπου κι αν προέρχονται αυτά» όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

-Έρχεται κλειστός προϋπολογισμός για τα καινοτόμα φάρμακα στα 140 εκατ. ευρώ. Δεν αποσαφηνίσθηκε εάν αφορά τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) που σήμερα είναι κοντά στα 700 εκατ. ευρώ ή μόνο τα καινοτόμα που ούτως ή άλλως όμως εντάσσονται στην ίδια λίστα γνωστή και ως «λίστα 3816».

-Στήριξη γενοσήμων φαρμάκων καθότι σύμφωνα με τον Π.Κουρουμπλή έχουμε ποιοτικό γενόσημο που εξάγεται σε 70 χώρες.

-Καταργείται το ένα ευρώ ανά συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα! Τι θα ανακοινώσει ο Π.Κουρουμπλής

Έρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες και οι νέες αλλαγές

Κουρουμπλής: «Θα έχουν πρόσβαση όλοι στα ακριβά φάρμακα»! Τι συμφώνησε με τους φαρμακοβιομηχάνους

Κουρουμπλής-Άδωνις: Μαλλιά κουβάρια για τα φάρμακα! Οι αλληλοκατηγορίες και οι αιχμές για τις εταιρείες

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρωστά για φάρμακα!

Editorial: Τα φάρμακα που μπορεί να φαρμακώσουν τον Π.Κουρουμπλή…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button