ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Με το.. κιάλι ψάχνουν οι ασφαλισμένοι οικογενειακό γιατρό σε όλη τη χώρα! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ!

Αλαλούμ επικρατεί εδώ και δυο μήνες οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού καθώς οι ασφαλισμένοι δεν έχουν πού να απευθυνθούν όταν χρειάζονται παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο την ώρα που “βαπτίζονται’ οικογενειακοί γιατροί οι υπηρετούντες στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), το προεδρείο της οποίας καλεί τους γιατρούς που απολύθηκαν αιφνιδιαστικά το περασμένο καλοκαίρι να προσφύγουν δικαστικά υπό την αιγίδα της Ένωσης. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε προηγηθεί: Στο ΣτΕ οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τον οικογενειακό γιατρό! Ο νέος πονοκέφαλος του υπ.Υγείας

 

 

 

 

 

 

Μάλιστα η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για “πρωτοφανή μαζική απο – ασφάλιση του πληθυσμού”, η οποία συντελέστηκε από την 1η Αυγούστου, οπότε και καταργήθηκαν οι συμβάσεις ελευθεροεπαγγελματιών παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, χωρίς να υπάρξει έστω και κατά ένα ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσή τους.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου Υγείας περιελάμβαναν άμεση αντικατάσταση από οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι όμως απεδείχθησαν είδος εν ανεπαρκεία.

Ο λόγος ήταν η επιμονή του υπουργείου να κάνει το θεσμό όσο πιο αποκρουστικό μπορούσε στα μάτια των γιατρών, μετερχόμενο την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και βέβαια την αμοιβή που πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούν το υπουργείο Υγείας να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες, να αναλογισθεί τις ευθύνες του για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των γιατρών, τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός. Διαβάστε ΕΔΩ για τις παλιές συμβάσεις: «Τέλος οι παλιοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινούν από 1η Αυγούστου οι νέες συμβάσεις!»

Μοναδικό αποτέλεσμα – σημειώνουν – θα έχει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδιαίτερα μετά την εντός ολίγου διαστήματος απόλυση και των άλλων ειδικοτήτων.

 

 

 

 

 

 

Σε…διάλογο

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί τους υπευθύνους υπουργούς σε έναρξη ειλικρινούς, χωρίς στεγανά, διαλόγου με τους εκπροσώπους των γιατρών, υπενθυμίζοντάς τους ότι χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει.

Ήδη, η υποχρεωτική μετάλλαξη των υπηρετούντων ιατρών στα ΠΕΔΥ σε “οικογενειακούς” τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Οι γιατροί εμφανίζονται αντίθετοι και με το επιχειρούμενο “gate keeping”, τον έλεγχο δηλαδή των παραπομπών σε νοσοκομεία και εξειδικευμένες ειδικότητες από τους οικογενειακούς γιατρούς.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button