Η φωνή του ασθενούςΠαιδί

Με το κιάλι ψάχνουν οι γονείς ειδικούς γιατρούς για τη φροντίδα των παιδιών με ρευματικές παθήσεις

Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος, που επηρεάζουν περίπου ένα στα 1000 παιδιά κάτω των 18 ετών. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα νοσημάτων, όπως η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, οι Συστηματικές Αγγειίτιδες (συχνότερα η νόσος Kawasaki), το σύνδρομο Blau κ.ά.

Τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν τα παιδιά με ποικίλους τρόπους: Συνήθως προσβάλλονται οι αρθρώσεις, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που προσβάλλονται και άλλα όργανα του σώματος όπως το δέρμα, οι νεφροί, τα μάτια, η καρδιά ή ο εγκέφαλος. Σημαντικές είναι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις για πολλούς από τους μικρούς ασθενείς.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν επαναφέρει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών.

«Η έλλειψη της εξειδίκευσης στην Παιδορευματολογία στην Ελλάδα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση ικανού αριθμού ειδικών ιατρών που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά έγκαιρα και αποτελεσματικά», τονίζει η Ελένη Ρέπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Σύμφωνα με τη ΡευΜΑζήν, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετοί παιδίατροι και ρευματολόγοι που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στο εξωτερικό και παρακολουθούν τα παιδιά. Όμως στην περιφέρεια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι γονείς τους να αναγκάζονται να ταξιδεύουν πολύ συχνά στα εξειδικευμένα κέντρα, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button