Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Μηνιγγίτιδα Β: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει όλοι να γνωρίζουν!

Έντονη ανησυχία προκαλούν στους γονείς τα αυξανόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην χώρα μας, με πιο πρόσφατο ένα 4χρονο αγοράκι το οποίο νόσησε πριν λίγες ημέρες από Μηνιγγίτιδα Β στην περιοχή της Νίκαιας.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Μάλιστα χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους γονείς.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinc οι περισσότερες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας προκαλούνται από κάποια ιογενή λοίμωξη, αλλά βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυτήν.

Ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης, η Μηνιγγίτιδα μπορεί να περάσει από μόνη της σε μερικές εβδομάδες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή του ατόμου και να απαιτεί επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας εκδηλώνονται μέσα σε αρκετές ώρες ή πιο σταδιακά και περιλαμβάνουν:

Ξαφνικό υψηλό πυρετό

Πόνος στον αυχένα και ακαμψία στο λαιμό

Έμετος ή ναυτία με πονοκέφαλο

Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

Κρίσεις επιληψίας

Ευαισθησία στο φως

Μειωμένη όρεξη

Δερματικό εξάνθημα (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην μηνιγγιτοδοκοκκική μηνιγγίτιδα)

Πως προστατεύονται τα παιδιά από τη Μηνιγγίτιδα B

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι εφικτός και στη χώρα μας από το 2013 για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β! Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button