Ειδήσεις Υγείας

Μηνιγγίωμα στο κεφάλι: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

To μηνιγγίωμα στο κεφάλι είναι ένας όγκος που εκδηλώνεται στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic τα περισσότερα μηνιγγιώματα είναι καλοήθη αν και κάποιες φορές μπορεί να είναι και κακοήθη.

Την ίδια στιγμή ορισμένα μηνιγγιώματα ταξινομούνται ως άτυπα, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι ούτε καλοήθη, ούτε κακοήθη αλλά, κάτι ενδιάμεσο.

Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic τονίζουν ότι το μηνιγγίωμα στο κεφάλι είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανίζεται και σε άνδρες σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως και σε μικρά παιδιά.

Ένα μηνιγγίωμα δεν απαιτεί πάντα άμεση θεραπεία. Αν δεν προκαλεί κανένα σημαντικό σύμπτωμα μπορεί απλά να παρακολουθείται συναρτήσει του χρόνου.

Αίτια

Οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic δηλώνουν πως δεν είναι σαφές από τι ακριβώς προκαλείται. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί ή συνδυασμός όλων αυτών

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και μπορεί να είναι πολύ ήπια στην αρχή. Ανάλογα με το πού ακριβώς βρίσκεται ο όγκος στον εγκέφαλο, ή (σπάνια) στην σπονδυλική στήλη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην όραση, όπως διπλωπία, ή θολότητα

Πονοκέφαλοι που επιδεινώνονται συν τω χρόνω

Απώλεια ακοής, μνήμης και όσφρησης

Επιληπτικές κρίσεις

Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Τα περισσότερα συμπτώματα εξελίσσονται αργά, αλλά μερικές φορές ένα μηνιγγίωμα απαιτεί επείγουσα περίθαλψη αν έχετε:

Αιφνίδια έναρξη επιληπτικών κρίσεων
Ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή τη μνήμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγοραφοβία: Τρικ υγείας για να την αντιμετωπίσετε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button