ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μπάχαλο με τη συνταγογράφηση όσων έπαιρναν ΕΚΑΣ! Τι θα γίνει με τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα

Σύγχυση επικρατεί στον ιατρικό κόσμο με τους ασθενείς που λάμβαναν ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και είχαν δικαίωμα να προμηθευτούν φάρμακα με μηδενική συμμετοχή.

Επρόκειτο για μία απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε ότι κάποιες ομάδες ασθενών μπορούσαν να λάβουν τις θεραπείες τους με 0% συμμετοχή.
Ωστόσο από τις αρχές του έτους το ΕΚΑΣ καταργήθηκε αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί τι θα γίνει με τα φάρμακα των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τη μηδενική συμμετοχή που προέβλεπε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης: «Δείτε ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα από τον Οκτώβριο! Όλες οι κατηγορίες»

Με βάση την κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2020, θεωρητικά θα έπρεπε να καταργηθεί και η μηδενική συμμετοχή για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Ωστόσο στους περισσότερους εμφανίζεται ακόμη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η δυνατότητα να μην πληρώνουν συμμετοχή. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σύγχυση στους γιατρούς για το τι ακριβώς πρέπει να πράξουν.

Πληροφορίες του HealthReport.gr πάντως αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε για το θέμα με …καθυστέρηση και έχει δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ να ενημερώσει σχετικά τα ηλεκτρονικά της συστήματα.

Άγνωστο παραμένει εάν θα επανέλθει ρύθμιση για την απαλλαγή συμμετοχής συνταξιούχων από την αγορά φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι η μηδενική συμμετοχή για όσους ελάμβαναν το ΕΚΑΣ είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων καθώς δεν είχε προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στη φαρμακευτική δαπάνη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button