ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μπάχαλο με τις νέες τιμές φαρμάκων! Το…λάθος που έφερε αυξήσεις!

Σε σύγχυση ήταν μέχρι πριν λίγες ώρες οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας καθώς ξάφνου διαπίστωσαν ότι οι νέες τιμές των φαρμάκων που άρχισαν να εφαρμόζονται παράλληλα με τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, παρουσίαζαν απίστευτες αυξήσεις.

Οι κατακόρυφες αυξήσεις τόσο στις λιανικές τιμές όσο και στη συμμετοχή των ασθενών έκαναν τους φαρμακοποιούς να απορήσουν για την …τακτική του υπουργείου Υγείας αλλά και της ΗΔΙΚΑ της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ωστόσο επρόκειτο για ένα …λάθος που οφείλεται κατά το υπουργείο Υγείας, σε λανθασμένους ηλεκτρονικούς υπολογισμούς.
Το…λάθος αποκαθίσταται σιγά σιγά και διαπιστώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με βάση και το ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: «Σε σχέση με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σήμερα στις τιμές των φαρμάκων και επομένως στη συμμετοχή των ασθενών ενημερώνουμε ότι οφείλεται σε λάθος κατά την καταχώρηση δεδομένων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, το πρόγραμμα υπολογισμού της τιμής αποζημίωσης των φαρμάκων διαβάζει τρία αρχεία:
• Το αρχείο του Δελτίου τιμών των φαρμάκων
• Το αρχείο της Θετικής Λίστας και
• Το αρχείο του όγκου πωλήσεων των φαρμάκων σε αξία του τελευταίου εξαμήνου, βάσει της λιανικής τιμής τους.

Από το 3ο αρχείο, φορτώθηκαν στο πρόγραμμα του υπολογισμού, αντί των όγκων πωλήσεων των φαρμάκων σε αξία, οι όγκοι των πωλήσεων των φαρμάκων σε τεμάχια».

Και το …λάθος αποκαθίσταται: «Μόλις διαπιστώθηκε το παραπάνω λάθος, η ΗΔΙΚΑ, υπολόγισε εκ νέου τις σωστές τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» σημειώνει το υπουργείο Υγείας.

Βέβαια αυτό δεν ήταν το μοναδικό…παραστράτημα του υπουργείου Υγείας, της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Μόλις πριν λίγα 24ωρα εξεδόθη και η λεγόμενη θετική λίστα των φαρμάκων, ο κατάλογος δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η θετική λίστα έφερε όμως αυξήσεις στις συμμετοχές των ασθενών με συνέπεια το υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το άλλο…λάθος στις τιμές και τις συμμετοχές των ασθενών: «Νέα φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει με τις συμμετοχές των ασθενών»

Η σύγχυση πάντως που προκαλείται με τις συνεχόμενες δυσλειτουργίες του συστήματος και τα λάθη των αρμοδίων, προκαλούν αναστάτωση στους επαγγελματίες του φαρμάκου αλλά και στους ασθενείς οι οποίοι να σημειωθεί πως σε καιρό κρίσης πληρώνουν κατά μέσο όρο συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη της τάξης του 31% από 12,5% που ήταν προ μνημονίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς πώληση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Πως θα βγάλει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ

Αρχίζουν τα «παζάρια» για τις τιμές στα φάρμακα! Πως θα μειώνονται από ειδική επιτροπή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button