Μπάχαλο στα νοσοκομεία με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων! Εκπαίδευση Διοικητών μία εβδομάδα πριν τις εκλογές
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Μπορεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθός-Πολάκης) να κομπορρημονούσε ότι κατάφερε και έφερε πλεόνασμα στο ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αυτό από την πράξη απέχει παρασάγγας.
Περίπου πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη ανόρθωση των δημοσίων Νοσοκομείων ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί το σύστημα DRG με το οποίο γίνεται μία κατηγοριοποίηση των ασθενών, ώστε τα νοσοκομειακά περιστατικά να κατατάσσονται σε συγκεκριμένες ομάδες και βεβαίως στο τέλος να γίνονται και οι ανάλογες χρεώσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα με πρόχειρους υπολογισμούς η μαύρη τρύπα κυμαίνεται στα 150 εκατ. ευρώ (ποσό που υπολείπεται των αναγκών για φέτος), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μείωση στη χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Και το ζήτημα είναι πως μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές (1η και 2η Ιουλίου) πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα-συνάντηση των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας και διοικητών νοσοκομείων, με «εκπαιδευτές» στελέχη από ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να ενημερωθούν κάτι…χρόνια μετά, πως γίνονται οι χρεώσεις στα νοσοκομεία για τις νοσηλείες των ασθενών.
Δείτε το πρόγραμμα της ενημερωτικής συνάντησης που έγινε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές που εξασφάλισε το HealthReport.gr και η οποία πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα…διακριτικότητα.
Το σύστημα DRG εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπης ενώ στην Ελλάδα οι νοσηλείες χρεώνονται ακόμη με Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) χωρίς βέβαια να γίνεται κανένας έλεγχος εάν ένας ασθενής πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο για μία ημέρα ή για μία εβδομάδα με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Να σημειωθεί ότι με τα DRGs γίνεται αξιοποίηση ενός ειδικού λογισμικού με όλα τα δεδομένα των ασθενών. Η πάθησή τους κατηγοριοποιείται με τη Διεθνή Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ προστίθενται οι ιατρικές πράξεις, το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση του ασθενούς κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο και φυσικά η διάρκεια της νοσηλείας του ώστε να μπορούν να γίνουν και οι σχετικές χρεώσεις (στα ασφαλιστικά ταμεία) και να υπάρχει γνώση εάν τηρούνται τα διεθνή πρότυπα.
“Πετούν” τα χρέη των νοσοκομείων
Αυτό πάντως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατήργησε την εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ, όπως έλεγε, που επρόκειτο να ασχοληθεί ακριβώς με αυτές τις διαδικασίες, αλλά αντίθετα τη διατήρησε αλλάζοντας απλώς το όνομά της. Έργο μέχρι στιγμής βέβαια δεν φαίνεται να έχει παραχθεί. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αλλάζει όνομα η εταιρεία ΕΣΑΝ των νοσοκομείων, αλλά δεν καταργείται! Οι δεσμεύσεις που έκαναν φτερά»
Όλα αυτά την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν οικονομικά, ενώ τα πλεονάσματα που παρουσιάζονταν φαίνεται ότι ακολουθούσαν τα…Greek statistics αφού οι προμήθειες είχαν περιορισθεί στο ελάχιστο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βασανίζονται καθημερινά φέρνοντας ακόμη και υγειονομικά υλικά από το σπίτι τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η κρατική επιχορήγηση κουρεύεται συνεχώς, τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων έχουν πάρει την ανιούσα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιξαν τα 546 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις τον Μάιο ήταν 531 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότησή τους, το 2019 είναι κουρεμένη κατά 65 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2018 ήταν ήδη κατά 370 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σχέση με το 2017.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΈπΕΣΑΝ παραιτήσεις στην ΕΣΑΝ ΑΕ! Η εταιρεία χωρίς αντικείμενο αλλά με μισθούς χιλιάδων ευρώ