ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μπλοκάρει η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία! Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπλοκάρει όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία την 1η Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί, λόγω τεχνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ. Έκτακτη σύσκεψη αυτήν την ώρα στο υπουργείο Υγείας για το θέμα! Επιχειρείται η εξπρές αντιμετώπιση των προβλημάτων

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr , τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως δεν έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλυσίδα διανομής των ακριβών φαρμάκων, δεδομένων και των συνεχόμενων τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα ακόμη και οι μικρότερες εφαρμογές. Διαβάστε ΕΔΩ τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες: «ΕΟΠΥΥ: Συνεχόμενα μπλακ άουτ στο e-ΔΑΠΥ! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί»

Ήδη κατά τον έλεγχο των συστημάτων στον ΕΟΠΥΥ διαπιστώθηκε η αδυναμία ανταπόκρισης στο νέο τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπ.Υγείας

Τα κακά μαντάτα έφθασαν και στο υπουργείο Υγείας γι αυτό και συνεκλήθη εκτάκτως σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Όλα δείχνουν ότι η διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς δεν θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, αλλά πιθανότατα θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Δείτε ΕΔΩ τα προβλήματα που είχε επισημάνει το HealthReport.gr στην «ηλεκτρονική» αλυσίδα της διανομής: «Ξεκινά επισήμως η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία! Όλα τα προβλήματα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ αρχικά επρόκειτο να διατεθούν 59 ακριβά φάρμακα, τελικώς όπως φαίνεται θα φθάσουν μόνο 44 σκευάσματα στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Ειδικότερα τα φάρμακα που θα φθάσουν στα ιδιωτικά φαρμακεία όταν αυτό επιτευχθεί είναι σε πρώτη φάση: 4 για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (6 κωδικοί ΕΟΦ) και 40 αντικαρκινικά (93 κωδικοί ΕΟΦ), από 27 εταιρείες. Πρόκειται για φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (σε κορφή χαπιού) και δεν χρειάζονται διατήρηση σε ψυγείο.

Ο ίδιος ο ασθενής θα μπορεί να επιλέγει εάν θα λαμβάνει τις θεραπείες του από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή από ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς, κάτι που θα πρέπει να δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button