ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μπλόκο της «τρόικας» στα μέτρα για τις τιμές στα φάρμακα! Που διαφωνεί

Δεν έλαβε τελικώς το πράσινο φως από τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, στις προτάσεις της για την αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ανδρέας Ξανθός αλλά και Παύλος Πολάκης που συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον επικεφαλής των δανειστών Τζουζέπε Καρόνε και την ομάδα του, έθεσαν υπ όψιν τους τα μέτρα που σχεδιάζουν για την αλλαγή στη τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι τροϊκανοί όμως από την πρώτη στιγμή δεν έδειξαν …χαρούμενοι με τα μέτρα που μελετώνται, όπως τονίζουν στο HealthReport.gr καλά γνωρίζοντες.

Οι προτάσεις για την αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:

-Ανατιμολόγηση μία φορά το χρόνο και όχι δύο όπως γίνεται σήμερα

-Καθορισμός των τιμών των φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης (19 χώρες) και όχι των 28 χωρών της Ε.Ε. που ισχύει σήμερα, αλλά και με «πλαφόν» στο ύψος των τιμών ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις

-Αλλαγή στο κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ)

Δεν είναι τυχαίο πως και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε πως το θέμα της αλλαγής του νέου τρόπου τιμολόγησης δεν έχει κλείσει ακόμη και είναι υπό συζήτηση.

Οι τροϊκανοί δεν έδειξαν σύμφωνοι με τις προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr θεωρούν ότι θα αυξηθεί η δαπάνη και συνεπώς και το claw back, το ποσό δηλαδή που καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες υποχρεωτικά όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός.

Και αυτό διότι ήδη η δαπάνη για τα φάρμακα είναι στα ύψη σε σχέση με όσα είχαν προγραμματισθεί. Διαβάστε ΕΔΩ που βρισκόμαστε: «Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Πόσο εκτοξεύθηκαν οι συνταγές φαρμάκων»

Οι τροϊκανοί πάντως προκειμένου να αποφύγουν να δώσουν την τελική τους άρνηση, παρέπεμψαν για νέα συζήτηση για το θέμα το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από κόσκινο της νέας ειδικής επιτροπής αξιολόγησης παλιά και νέα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας

Ολοκληρώνονται τα παζάρια για τις τιμές στα φάρμακα της Σκλήρυνσης και του Μελανώματος!

Υπ. Υγείας: Δε φθάνουν τα χρήματα για τα φάρμακα! Τι αλλαγές ανακοίνωσε

Αλλάζει όλο το τοπίο στα φάρμακα με νέο νομοσχέδιο! Ποιος γίνεται ο ισχυρός «παίκτης»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button