ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μπλόκο του υπ.Υγείας στην επιστροφή 42 γιατρών του πρώην ΙΚΑ!

Ειδικότερα ενώ 42 γιατροί του πρώην ΙΚΑ δικαιώθηκαν στην δικαιοσύνη στην οποία είχαν προσφύγει μετά την απομάκρυνσή τους από το δημόσιο σύστημα με νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη, το υπουργείο Υγείας μπλοκάρει με έφεση την απόφαση.

Οι 42 γιατροί με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης μπορούν να επιστρέψουν στα πόστα τους στο δημόσιο ΠΕΔΥ, διατηρώντας ταυτόχρονα και τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο είχαν αναγκαστεί να μπουν σε δίλημμα με την κυβέρνηση Σαμαρά και να επιλέξουν ποιο από τα δύο θα προτιμήσουν, το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα τους επαναπροσλάβει, το υπουργείο Υγείας άσκησε ακόμη και έφεση στην απόφαση ώστε οι 42 γιατροί να μην επιστρέψουν. Μάλιστα θέτει και νέα όρια στους γιατρούς του ΠΕΔΥ ώστε να αποφασίσουν τι θα κάνουν οριστικά πια με τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Οριστικά τέλος στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΠΕΔΥ τέλος του 2017! Τι θα γίνει με όσους απολύθηκαν”

Η έφεση ασκήθηκε από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκαν οι 42 γιατροί που δικαιώθηκαν. Η Ομοσπονδία των Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ απαιτεί “την άμεση ανάκληση της ασκηθείσας Έφεσης εντός εβδομάδος και άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας”.

Διότι όπως επισημαίνει: “Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης με αριθμό 1314/2016, η οποία έκρινε παράνομες τις απολύσεις 42 γιατρών της 3ης ΥΠΕ και με δεδομένο ότι οι διοικητές των ΥΠΕ, αφ’ ενός είναι γνώστες των ελλείψεων σε ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό στα ΠΕΔΥ και αφ’ ετέρου γνώστες και των υποσχέσεων της νυν κυβέρνησης που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί δημόσια την στήριξη των γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ με ακύρωση των αποφάσεων Γεωργιάδη, αναμέναμε η 3η ΥΠΕ να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των γιατρών-οδοντιάτρων και να μην συνεχίσει την ίδια αντιδικία”.

Ανεξάρτητα βέβαια εάν η απόφαση για ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΕΔΥ) επιβάλει γιατρούς με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, το ζήτημα είναι πως κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των γιατρών του ΠΕΔΥ από τον Άδωνι Γεωργιάδη, η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ παρόντος του σημερινού υπουργού Υγείας, διαβεβαίωνε ότι θα επαναπροσληφθούν.

Σήμερα ωστόσο από τη θέση του υπουργού Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, μιλώντας στους διαμαρτυρόμενους γιατρούς, ότι η επαναφορά των απολυμένων γιατρών θεωρείται από την τρόικα νέα πρόσληψη. Κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τους δανειστές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button