Ειδήσεις Υγείας

Μυελομάτωση: Ποια είναι η άγνωστη ασθένεια από την οποία πάσχει ο Ρενέ Χένρικσεν

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στον Τύπο της χώρας του, ο παλαίμαχος διεθνής Δανός αμυντικός, Ρενέ Χένρικσεν,  πάσχει από μυελομάτωση γνωστό και ως πολλαπλό μυέλωμα μυελού των οστών.

Συγκεκριμένα, η  μυελομάτωση είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινάει σε κύτταρα πλάσματος (λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα). Επίσης ονομάζεται ασθένεια Kahler και πολλαπλό μυέλωμα.

Συχνά είναι πιθανό να μην προκαλέσει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά δεν εντοπίζεται προτού να έχει αναπτυχθεί αρκετά. Οι όγκοι του μυελώματος μπορεί να αποδυναμώσουν τα οστά, να προκαλέσουν υπερβολικό ασβέστιο στο αίμα και να βλάψουν τους νεφρούς και άλλα όργανα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνές λοιμώξεις, αναιμία, αιμορραγία, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα και αδυναμία.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να ποικίλουν και να μην γίνουν αντιληπτά εγκαίρως. Όταν όμως αναπτυχθούν, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οσφυαλγία, ειδικά στη σπονδυλική στήλη, ή στο στήθος
Ναυτία
Δυσκοιλιότητα

Απώλεια της όρεξης
Σύγχυση

Κόπωση
Συχνές λοιμώξεις
Απώλεια βάρους

Αδυναμία
Υπερβολική δίψα

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές στην μυελομάτωση περιλαμβάνουν:

Συχνές λοιμώξεις: Τα προβληματικά κύτταρα εμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμάει τις λοιμώξεις.

Προβλήματα οστών: Η μυελομάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα οστά, οδηγώντας σε οστικούς πόνους, αραίωση των οστών και κατάγματα.

Μειωμένη λειτουργία των νεφρών: Η μυελομάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας.

Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να προκαλέσει αναιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις.

 Προοπτικές

Με την κατάλληλη θεραπεία περίπου οι μισοί ασθενείς με μυέλωμα είναι σε καλή γενική υγεία 3-4 χρόνια μετά τη διάγνωση. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία και η επιβίωση είναι μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, μια επιτυχημένη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων δίνει μια καλή πιθανότητα πλήρους ύφεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία, ή μπορεί να αναπτυχθούν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button